L’Aplec de la Salut i la 3a Biennal d’Escultura, les notícies destacades d’octubre a Valldoreix

L’Aplec de la Salut recupera en aquesta nova edició la normalitat precovid, omplint l’esplanada de tradició i cultura.

La Ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa, la cantada amb les corals l’Harmonia i Music’Al Cor i el ball de gegants amb els Gegants de Valldoreix, Cebrià i Assumpta, són algunes de les activitats tradicionals i culturals que ahir al matí van omplir l’esplanada de l’ermita de la Salut per celebrar la primera edició postpandèmica de l’Aplec de la Salut de Valldoreix.

Les veïnes, veïns, entitats i associacions de la vila han hagut d’esperar dos anys per poder tornar a enfilar el camí de pujada a l’ermita de la Salut per celebrar el popular aplec valldoreixenc, suspès en dues edicions per les restriccions contra la Covid-19. És per això que enguany la tradició s’ha reprès amb força i van ser més de 200 les persones que, al llarg del matí es van apropar a l’esplanada als peus del Puigmadrona per participar de les diferents activitats lúdiques, culturals i culinàries organitzades des de l’EMD de Valldoreix.

La diada va començar matinera a l’ermita de la Salut,  a dos quarts de deu del matí, amb l’ofici de la missa de l’aplec a càrrec del rector de la parròquia de Sant Cebrià, Josep Maria Manresa i que va donar pas a la formació de la rotllana prèvia a l’inici de la ballada de Sardanes, al ritme de les notes de la Cobla Ciutat de Terrassa. Durant el matí també hi va haver temps per a les activitats familiars amb un joc de pistes digital que va engrescar a infants, joves i grans a descobrir secrets amagats als boscos propers a l’ermita. Entretant, l’esplanada la van ocupar els cantaires de la coral jove Music’Al, primer, i la Coral l’Harmonia de Valldoreix, després, que van oferir als assistents un recital de cant amb les seves peces del musicari tradicional i èxits internacionals.

A dos quarts d’una va ser el torn del Grup de Teatre l’Espiral de Valldoreix que van convertir l’espai a tocar de l’ermita en un escenari improvisat per interpretar un fragment d’una de les seves representacions més celebrades, ‘Poesia i vida de Joan Salvat Papasseit’, on el grup teatral escenifica la vida i obra del poeta català.

El fi de festa a una diada tan nostrada el va posar una edició més el ja més que tradicional Concurs Paelles de l’aplec que, després d’uns anys de restriccions per les prohibicions pel risc d’incendis a Collserola, ha revifat per tornar a ser una de les activitats més celebrades i participades de la jornada. En total es van cuinar quatre paelles, entre les quals va destacar la de l’associació Acció Cultural de Valldoreix, que després d’una ajustadíssima decisió del jurat es va acabar enduent el primer premi. Els regidors de Junts per Sant Cugat i de Junts per Valldoreix, amb el candidat Josep Maria Vallès i la presidenciable Susana Herrada, vam poder participar en el Concurs de Paelles, amb una paella realitzada pel nostre regidor Eloi Rovira.

Més informació al web de l’EMD de Valldoreix

Miquel Andrino, Ernest Altés i Alba Peligero, els guardonats en la 3a Biennal d’Escultura “Valldoreix dels Somnis”

La 3a edició de la Biennal d’Escultura ‘Valldoreix dels Somnis’, organitzada conjuntament per Amicart i l’EMD de Valldoreix, ha obert portes -metafòricament parlant- aquest cap de setmana al Parc de Sant Cebrià. La mostra artística aplegarà durant un mes una quinzena d’escultures d’artistes de referència i joves valors, del panorama nacional i internacional.

L’acte, que va estar presidit pel president Josep Puig, va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat; Andreu Felip; la tinenta d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Esther Madrona; els vocals de l’EMD Susana Herrada, Bernat Gisbert, Lluïsa Muñoz, Jaume Sanmartí, Susanna Casta i Ferran Margineda; i els membres del jurat del certamen artístic.

La inauguració va servir per fer la presentació de les 14 obres seleccionades pel jurat -d’entre les prop d’una quarantena presentades- i també per fer l’anunci públic de les tres peces guanyadores. Els guardons se’ls van endur ‘Dinamisme en l’Espai’ de Miquel Andrino amb el Premi a la Singularitat, mentre ‘ADN Volcànic’ d’Ernest Altés es va adjudicar el Premi al Missatge, tots dos dotats amb un premi econòmic de 5.000 euros. També va resultar premiada l’obra ‘S’aprofita’ d’Alba Peligero, a qui el jurat va reconèixer com la millor artista emergent, i que rebrà un premi en metàl·lic de 3.000 euros. La Biennal finalitzarà el 15 de desembre, data en la qual es farà l’acte de lliurament dels guardons als premiats, així com el reconeixement a la totalitat d’artistes participants i les entitats col·laboradores.

Les tres obres guanyadores de la 3a Biennal d’Escultura passaran a engrandir el patrimoni artístic de la vila i se sumaran al recorregut escultòric de Valldoreix, que ja compta amb 13 peces d’anteriors edicions i que estan repartides per diferents emplaçaments de la geografia valldoreixenca.

Més informació al web de l’EMD de Valldoreix.