Entrevista al nostre candidat Josep Maria Vallès a Cugat Mèdia

Entrevista realitzada per Albert Solé (Cugat Mèdia) el 8 d’octubre al nostre candidat Josep Maria Vallès.


Fa aproximadament un any que vas anunciar públicament la teva intenció de ser alcaldable per Junts. Per què vas decidir fer el pas?

Tot té un punt de partida. Jo mai m’havia imaginat ser regidor de l’Ajuntament de Sant Cugat, tot i que pel fet de treballar en mitjans de comunicació locals -vaig treballar a Ràdio Sant Cugat el 1991-, sí que he tingut molta relació amb la política entrevistant a regidors i portaveus, assistint i participant a plens municipals durant 30 anys… És a dir, la relació amb la política local ha sigut habitual. Però no m’ho havia plantejat mai fins que l’any 2017, en un sopar del Rotary Club Sant Cugat, l’any que em van donar el premi a mi, l’alcaldessa Mercè Conesa, en el seu discurs es va tirar a la piscina. Va dir-me davant de tothom que creia que havia de fer un pas endavant i posar el meu coneixement i els meus contactes a favor de la ciutat i de l’Ajuntament. Jo en aquell moment em vaig quedar molt parat, la veritat. Li vaig preguntar per què ho havia dit, i em va dir que perquè s’ho creia, que podria fer-ho molt bé. I a partir d’aquell dia vaig començar a pensar-ho, però no va ser fins que el 2019 la Carmela Fortuny em va demanar d’anar a fer un cafè i em va proposar anar a la seva llista. Em vaig deixar enredar i content d’haver-ho fet.

Després de 30 anys, com has dit, de seguir la política local com a periodista, pensaves que podries entrar i canviar aquelles coses que no t’agradaven?
Una mica sí. El fet de treballar en un mitjà local no és el mateix que treballar en un mitjà general. Estàs molt a prop del protagonista de la notícia, per bé o per mal, perquè quan fas algun error o t’equivoques et trobes el protagonista de la notícia al forn o al carrer. Però alhora això crea un vincle amb la gent i intentes col·laborar amb les entitats i connectar persones. I això és el que he fet durant 30 anys i això és el que volia posar a disposició de la ciutat. Crec que tinc facilitat per fer aliances, connectar diferents persones, diferents entitats i projectes. Més enllà del tòpic que un ajuntament és l’administració més propera a la ciutat, és que realment és així. Un ajuntament està al servei del ciutadà i no al revés, i això s’ha de practicar.

El teu pas endavant i el del Carles Brugarolas no va agradar a la llavors portaveu, l’exalcaldessa Carmela Fortuny. De fet, ella va apadrinar, en certa manera, una tercera candidatura, la de l’Aitor Arriaga. Ja heu arreglat les diferències?
Sí, jo crec que sí. El procés de primàries de Junts per Sant Cugat ha sigut llarg, intens, transparent i participatiu, i fins i tot crec que pot servir d’exemple per a altres ciutats. Em vaig posar a disposició del partit nacional per si hi ha més empats en algun altre municipi, hem creat jurisprudència. El més important d’aquest procés és que va acabar bé, i no perquè l’alcaldable ara sigui jo, malgrat que vam empatar. Hi havia dues maneres de solucionar l’empat, o bé des de la direcció nacional del partit o des de Sant Cugat, i això el Carles i jo ho vam tenir clar des del primer moment: ho havíem de solucionar ell i jo parlant. Qualsevol solució de fora s’hauria vist com una imposició i no hagués estat ben rebuda per una part del partit a Sant Cugat. Ho vam resoldre parlant, però parlant de veritat. Ens veiem pràcticament cada dia. El fet que el Carles i jo ens coneguem des de fa 35 anys, i la relació personal és molt bona, això ha ajudat a arribar a l’acord i que l’entorn dels tres s’estigui recosint i estiguem treballant tots per un projecte comú.

Encara queda molt per tancar les llistes electorals, però ja sabem que Cristina Paraira serà la teva número 2. Brugarolas i Arriaga quin paper tindran a la seva llista?
Vam estar tres setmanes parlant de l’acord, i quan en portàvem una, el Carles ja em va dir que em posés jo al capdavant, i que ens posaríem d’acord amb el pacte. I durant aquestes tres setmanes vam estar parlant de projecte, d’estratègia comunicativa, de com arribar a tothom… Sí que vam parlar de la llista, però del 10 primers, però tampoc la vam tancar. I des del 28 de juliol fins avui no hem tornat a parlar d’aquest tema. No tenim pressa per fer la llista, l’únic que està clar és que jo l’encapçalo, que la número 2 és la Cristina Paraira i el 3 el Carles Brugarolas. Falten vuit mesos, volem parlar amb molta gent. Ha de ser una llista de gent compromesa, lleial, i amb una trajectòria professional i social contrastada. I la il·lusió és molt important, perquè li dediques moltes hores i no sempre pots fer content a tothom.

Quan es fan llistes electorals amb molts independents, a vegades passa que aquests no saben com funciona un ajuntament, i cal que també hi hagi gent que sàpiga com va l’administració local.
És així, a mi em va passar. Jo venia de l’empresa privada i mai havia militat en cap partit polític. I jo igual que d’altres no teníem experiència de gestió dels processos de l’Ajuntament. Però algun dia ha de ser el primer si vols fer el pas. En aquest cas, el Carles i la Cristina tenen molta experiència de gestió i que em complementen a mi, que és el que em falta.

A partir d’ara et toca una tasca intensa de fer oposició els mesos que queden, i preparar la campanya i la candidatura. Com afronta aquest període?
Amb molta il·lusió. Des de l’octubre passat fins ara he parlat amb moltíssima gent que em dona suport i t’ajuda a tirar endavant. No només el suport d’exalcaldes, sinó també gent representativa de tots els àmbits. Tinc moltes ganes de fer feina, i just ahir [dijous] vam tenir una assemblea de Junts per Sant Cugat on vaig explicar quin és el full de ruta, què hem de fer aquests vuit mesos. Jo parlo de la feina dels dos grups municipals; per un costat el grup de l’Ajuntament, que des de l’oposició hem fet molta feina de fer propostes d’idees, iniciatives i solucions per millorar la ciutat, sobretot en temps de pandèmia. Però també destaco el paper del grup municipal de Valldoreix, que estan al govern, però també tenen un paper molt important.

Quins seran els cavalls de batalla de la seva oposició al govern actual d’esquerres? Dit d’una altra manera, què li critica més al govern actual?
Si li hagués de criticar una sola cosa és que és un govern que no ha escoltat. Escoltar és molt important. Jo sempre dic, abans de decidir vull escoltar. He liderat molts equips de treball i he escoltat l’equip, i en els mitjans de comunicació has d’escoltar els lectors. Doncs a la política has d’escoltar molt a la gent. Quan uns veïns d’un barri tenen un problema, abans de buscar una solució has de parlar amb ells. Al final la solució serà intermèdia, però els has d’escoltar. Tenim l’exemple de Ragull Centre, on volien construir dues torres bessones i ho volien replicar a 20 centralitats més de Sant Cugat. Allò va ser una proposta que va sortir d’una empresa privada i de l’Ajuntament, però que no es va parlar amb cap dels sectors del barri. I al final què ha passat? Van rebaixar les alçades dels edificis i ja no se’n parla massa. Un altre temps important va ser l’Anella Verda. Com a grup municipal entenem que hem d’anar cap a una ciutat que respiri millor, amb menys vehicles i on el primer siguin els vianants, però quan fa uns canvis per anar cap aquí, ho has de parlar abans. Has de fer pedagogia amb la ciutat. No van parlar prèviament amb els comerços, els ho van explicar al final. Això va ser molt greu, perquè es va fer just al final del confinament… Les coses s’han de treballar, i s’ha d’aplicar el sentit comú a la política.

Carmela Fortuny va dir aquí que si ella guanyava el 2023 faria enrere el projecte Ragull Centre. Ho mantens?
Evidentment, el projecte és el mateix encara que hàgim canviat de portaveu. Estem en contra de Ragull Centre i d’altres possibles centralitats similars. És perdre sòl industrial i encabir habitatge públic en un espai on no pertoca en absolut. No a Ragull Centre.

I l’Anella Verda, que ja està implantada, la desmuntaràs si guanyes?
L’Anella Verda als Quatre Cantons és un nyap molt important. Per allà hi passa pràcticament tothom. És una artèria principal on fins fa dos anys hi havia dos carrils de circulació, i en van eliminar un per posar-hi un carril bici. Compte que no estic en contra de les bicicletes, ni de bon tros. Jo vaig en bicicleta -bé, ara no perquè me la van robar i me n’he de comprar una altra- i en soc un gran defensor. Quin és el problema? Si mantens els Quatre Cantons per a la circulació de vehicles, però només amb un carril per als cotxes, estàs fent la punyeta a la gent. Una de dos, o no ho toques i estudies què pots fer amb gent que hi entengui, o bé elimines els dos. Si soc alcalde, l’Anella Verda no continuarà com és ara.

És possible que per ser alcalde hagi de pactar amb Esquerra o amb el PSC, de qui en critica la gestió que estan fent ara. A qui prefereix de soci?
En aquesta entrevista en cap moment he criticat ni a ERC, PSC ni CUP. Jo el que qüestiono és l’experiment del tripartit. Ho han provat, hem estat tres anys i això no ha funcionat. Tenien una oportunitat històrica de fer Sant Cugat en cinc dimensions i no ha passat, al contrari. Han aturat moltes coses, i les poques que han fet no les han fet bé. I no les han fet bé pel que dèiem abans, perquè no han escoltat. I no és que sigui una sensació meva i del meu partit. En el darrer Observatori de l’Ajuntament, aquest govern és el pitjor valorat des que es fa aquesta enquesta. Per tant, no és una sensació només meva, com a mínim és de 1.000 persones més, a les que van fer l’enquesta. I al final es pot arribar a entendre… si en un mateix partit polític sovint hi ha diferències, imagina en un tripartit amb tres governs on cadascú intenta fer la seva i és difícil avançar. Per exemple, fer un pressupost… Tenen la majoria al ple, com és possible que no siguin capaços d’aprovar un pressupost quan toca? Aprovar un pressupost mig any després té unes repercussions negatives per a molta gent. Però torno a la teva pregunta. Hem de treballar per tenir 15 regidors i recuperar el govern de la ciutat. No sé si haurem de pactar o no, queda molt temps encara, ja veurem.

Vostè no és un polític veterà. Va entrar a unes llistes electorals per primer cop el 2019, què l’ha sorprès més de la política que no s’imaginés en aquests tres anys i mig?
Hi ha gent que m’ha dit que jo soc un polític de ciutat i que fa 30 anys que faig campanya. Ara, el que he descobert i desconeixia és la política de partit. Mai havia militat en un partit polític i desconeixia les dinàmiques.

Ja saps que diuen que a la vida hi ha amics, enemics i companys de partit. Coneixies la frase?
Començo a saber-ho.

Ets periodista, concretament has sigut director del Tot Sant Cugat durant molts anys. Has cobert moltíssimes eleccions municipals des de la banda nostra, la dels periodistes. Com t’imagines la campanya?
Jo estava molt acostumat a fer jo les entrevistes, a moderar debats electorals, i ara soc jo a qui em pregunten i veig que no és tan fàcil. M’imagino uns mesos de campanya escoltant molt, parlant amb tots els sectors, amb els diferents barris, arribant al màxim de gent possible. Sant Cugat és molt gran, som 94.000 habitants. Hi ha una primera corona que te la vas trobant a tot arreu, però hi ha un altre tipus de gent nouvinguda, i el repte és arribar-hi, interactuar-hi i tenir prescriptors a tot arreu. Jo no faré un programa electoral, jo faré un programa de govern amb propostes i compromisos concrets per tirar endavant quan recuperem l’alcaldia.

Abans d’acabar, no puc evitar la pregunta que s’ha hagut de fer tots els militants de Junts a Catalunya. Sortir del govern de la Generalitat o quedar-s’hi? Què has votat?
Jo soc una persona que em mullo i que dic les coses tal com les penso, però en aquest cas no. Vaig trigar 30 segons a decidir no fer públic el sentit del meu vot. Ara soc alcaldable i crec que no em toca dir-ho. Així ho he pensat jo, encara que cadascú ha fet el que ha cregut i ho respecto. Però jo no he volgut condicionar a ningú perquè som un partit nou amb molts punts de vist, i jo crec que com a alcaldable no em toca fer cap valoració pública al respecte.

Si el 28 de maig és alcalde per Junts, li convé que a la Generalitat hi hagi el mateix partit?
Hi ha molta gent a la ciutat que s’ha afiliat a Junts per l’eix nacional. Jo soc independentista des que tinc ús de raó, però jo m’he afiliat a Junts per treballar per Sant Cugat. A mi no em veuràs enlloc més que a Sant Cugat, i ho dic aquí perquè quedi constància: jo només seré alcalde de Sant Cugat, no estaré ni a la Diputació ni al Parlament de Catalunya. Per tant, les solucions per Sant Cugat les tindrem a Sant Cugat.

Entrevista sencera i notícia al web de Cugat Mèdia