Junts per Sant Cugat proposa que la ciutat faci un homenatge pòstum a l’artista Pla-Narbona

Moció que presenta Junts per Sant Cugat per a un reconeixement pòstum de la ciutat a Josep Pla-Narbona

EXPOSICIÓ DE FETS

Atès que el passat 13 de desembre de 2020 en Josep Pla-Narbona i San Antonio, artista plàstic especialment reconegut per haver aplicat aquestes arts al disseny gràfic, escultor veí de la Floresta on ha viscut i treballat els darrers 29 anys i que compta amb un reconeixement nacional i internacional va morir a l’edat de 92 anys d’edat.

Atès que aquest dibuixant, gravador, pintor, escultor i dissenyador gràfic ha rebut ha rebut reconeixements tant importants com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2019 o el Premio Nacional de diseño el 2004 del Ministerio d´Indústria i la Fundació BCD.

Atès que va ser soci fundador i primer president de l’associació que representa la seva professió i que actualment es coneix com a ADG-FAD, i va impulsar-ne la creació els anys seixanta dels prestigiosos premis Laus que atorga aquesta entitat, als quals va posar aquest nom.

Atès que va ser el primer membre de l’Estat a ingressar a la selecta associació internacional de dissenyadors AGI (Alliance Graphique International), va ser el primer president de la secció hispànica fins al 2009, i va promoure i organitzar també el primer congrés d’ AGI a l’estat espanyol a Barcelona el 1971.

Atès que va contribuir activament a la creació i al fons del Museu del Disseny a Barcelona al qual Pla-Narbona va fer una notable donació d’obra.

Atès que en Josep Pla-Narbona santcugatenc entre altres museus te obra amb presència al MOMA (Museum of Modern Art de Nova York) des de 1972.

Atès que va ser un dissenyador gràfic de primer ordre, mestre de mestres, que ha publicat i ha fet portades de revistes internacionals punteres com Graphis, Print i la revista japonesa IDEA , i ha rebut nombrosos premis a nivell nacional i internacional com ara el Certificat d’Excel·lència de l‘American Institute of Graphic Arts (AIGA) Cover 1970, Certificat d’Excel·lència de “TOP SYMBOLS AND TRADEMARKS OF THE WORLD” 1974 Deco Press (Milà), Merit award from the Art Directors Club 67th Annual Exhibition New York 1988.

Atès que ha rebut nombrosos premis de dibuix i pintura com ara al 1960 Premi Sant Jordi de Dibuix del Cercle Artñistic de sant Lluc, 1961 Premi Sant Jordi de Pintura del Cercle Artístic de Sant Lluc, el 1966 Premi de dibuix Ciutat de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona, i el 1976 el Primer Premi del Concurs Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot.

Atès que en els últims vint anys li han arribat importants reconeixements tant en la faceta de dissenyador com en la de dibuixant, entre d’altres:

 • LAUS D’ HONOR d’ ADG-FAD (2000)
 • Premio de Diseño 2001 de la Asociación Española de Profesionales del Diseño (AEPD)
 • Premi Il·lustrad’Or , 2011 concedit per l’ Associació de Professionals Il·lustradors de Catalunya (APIC)
 • Medalla d’Or del Cercle Artístic de Sant Lluc, 2012
 • Membre d’ honor de l’ Associació de Dissenyadors Professionals (ADP)
 • Membre d’ honor de CODIG (Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya).

Atès que ha posat les seves imatges a obres de Salvador Espriu, J V Foix, Xoán Rof Carballo, Joan Perucho, Dámaso Alonso, Pedro Salinas, Camilo José Cela per posar alguns exemples, a molts dels quals també ha retratat amb magnífics dibuixos de tinta.

Atès que ha col·laborat amb Ricard Salvat en l’escenografia i en la realització de cartells teatrals que han esdevingut icònics (Ronda de Mort a Sinera i Les Mosques). Ha col·laborat amb Joan Brossa dissenyant l’ escultura del llagost de la façana del CAATEEB i el Monument al llibre/saltamartí del Gremi de llibreters de vell de Catalunya ubicat a Passeig de Gràcia – Gran Via.

Atès que Pla-Narbona va desenvolupar un estil propi i inconfusible, capdavanter a Barcelona dels anys 1960-1970, va saber posar els recursos del dibuix i la pintura, però també la fotografia, el collage i molts altres recursos plàstics, al servei de la comunicació.

Atès que Pla-Narbona ha estat un dels grans dibuixants i aiguafortistes del país i quan la seva obra plasmada en pintura a l’oli sigui degudament valorada trastocarà la història de l’ art català dels darrers cinquanta anys.

Atès que segons paraules de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pla-Narbona va ser un dels dissenyadors gràfics amb més personalitat i més destacats de la segona part del segle XX, amb reconeixement internacional. Que com a grafista pioner, va saber posar els recursos del dibuix i la pimtura, però també la fotografia, el collage i molts altres recursos plàstics, al servei de la comunicació.

Atés que segons el historiador de l’art Francesc Fontbona de Vallescar, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i soci honorari de The Hispanic Society of America de Nova York Pla-Narbona ha estat un dels grans dibuixants i aiguafortistes del país i quan la seva obra plasmada en pintura a l’oli sigui degudament valorada trastocarà la història de l’ art català dels darrers cinquanta anys.

Atès que segons Oriol Pi de Cabanyes compta amb un llenguatge plàstic inconfusible, és una personalitat creadora capaç de transcendir, com avui ja comencem a veure, la seva pròpia temporalitat. El seu passat i el seu futur s’enllacen, com en totes les posteritats memorables, per mitjà d’ aquesta prodigiosa capacitat creadora.

Atès que en Josep Pla-Narbona ha estat implicat i col·laborat també amb nombroses activitats culturals i també educatives de la nostra ciutat com amb l’escola d’Art i Disseny de la nostra ciutat.

Atès que ha viscut i tingut el seu estudi a Sant Cugat del Vallès (La Floresta) des de 1991, on han nascut, i ha vist créixer les dues filles més joves, participant i implicant-se activament en aquelles iniciatives de ciutat. Entre les que destaquen:

 • El 2005 la seva obra Hereva dels Déus va ser la portada del número 26 de la revista GAUSAC.
 • Va col·laborar amb l’ Escola d’ Art i Disseny de Sant Cugat quan se li va demanar.

 

 • Ha realitzat col·laboracions puntuals amb Camerata Coral Sant Cugat: Nadala, cartells i escenografia Instint Mozart, Solo…
 • Ha col·laborat amb Pere Formiguera i amb Dolors Vilarasau (ventall de Lectures a la Fresca)
 • i amb Dolors Vilarasau (ventall de Lectures a la Fresca).
 • Una de les darreres obres va ser realitzar el cartell del Centenari de La Floresta a proposta de la Comissió del Consell d’ aquest barri on residia.

Atès que la darrera exposició retrospectiva que es va fer a la seva ciutat, Sant Cugat del Vallès, va ser al 2008 al Museu de Sant Cugat a la Casa Aymat i al Monestir.

Atès que immediatament després de la seva mort i a petició de la Comissió de Patrimoni, Memòria i Història del Consell de Barri de la Floresta, el ple del Consell de Barri del dia 16 de desembre va decidir “fer un reconeixement comunitari a la figura de l’artista i dissenyador gràfic, veí de la Floresta, Josep Pla-Narbona, mitjançant una Declaració d’Orgull Florestà pel seu suport i la seva implicació en les activitats del Centenari de la Floresta.

Atès que en el seu comiat el passat mes de maig a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es va celebrar l’homenatge pòstum Pla-Narbona, crear per existir, entorn de la personalitat i l’obra de Josep Pla-Narbona (05/02/1928-13/12/2020), amb més d’un centenar d’assistents malgrat les limitacions d’aforament obligades per la COVID, entre els quals destacaven Dolors Vilarasau, Oriol Pi de Cabanyes, Teresa Costa-Granunt, Pilar Vélez, Francesc Fontbona, Joan Costa, Enric Huguet, Daniel Giralt-Miracle, Francesc Torres, Salvador Saura, Carles Duarte, Àlex Mitrani, l’oceanògrafa Dolors Vaqué Vidal, Raquel Medina, Pere Torrent (Peret), Miquel Pérez-Sánchez Pla, Carles Subirà, Albert Isern, Núria Galobardes, vídua de Ricard Salvat, Bernat Puigdollers, Gemma Arsequell, del CSIC, Ramon Piqué, amb actuació del grup santcugatenc Pasquines entre d’altres.

Per tots aquests motius el nostre grup municipal proposa al ple municipal l’adopció dels següents:

ACORDS

 1. Reconeixement institucional del Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat de la figura i trajectòria professional i artística d’en Josep Pla-Narbona.
 2. Creació d’una comissió de l’Ajuntament de Sant Cugat que conjuntament amb la família acordi els actes o accions adients de reconeixement pòstum de la ciutat de Sant Cugat del Vallès a en Josep Pla-Narbona.
 3. Que es traslladi aquesta decisió a la Consell de Cultura i al Consell de Ciutat de Sant Cugat.
 4. Que es traslladi aquest acord al president de la Generalitat de Catalunya.

 

Sant Cugat del Vallès, 30 de juny de 2021

DESCARREGA’T AQUESTA MOCIÓ