Aitor Arriaga: “Vet aquí algunes propostes per avançar cap a la República Catalana”

Deia l’Aleix Sarri, director de l’oficina europarlamentària de Junts i Lliures per Europa, en un acte de Parlem Junts organitzat per aquesta formació a Sant Cugat, que en relació al com i quan ho tornarem a fer, cal preparar-nos per a la independència desconnectant de l’Estat espanyol. Vet aquí unes propostes que poden ser útils per avançar en aquest camí de desconnexió de la monarquia corrupta i decadent per avançar cap a una República catalana de qualitat alta en estàndards democràtics.

En relació a la qualitat de les institucions, l’Estat espanyol ha estat assenyalat constantment per organismes internacionals sobre la falta d’independència judicial o pel segrest que fan els grans partits d’aquells nomenaments que requereixen del seu consens. Malauradament, Catalunya no s’allunya gaire d’aquesta realitat i hem vist institucions com el Síndic de Greuges, els membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Consell de l’Audiovisual, la Sindicatura de Comptes, el Consell de Garanties Estatutàries, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) afectades per aquest bloqueig irresponsable. Què podem fer? El mateix poder legislatiu ha de preveure mesures que suposin un incentiu negatiu a nous bloquejos que es puguin produir. Una opció seria condicionar el finançament del grups parlamentaris al compliment de les normes i evitar així mandats caducats en les institucions pròpies del país.

En relació al sistema electoral, Catalunya no ha estat capaç d’arribar a cap acord per tenir una llei electoral pròpia i en això, l’Estat espanyol ens passa la mà per la cara. Son diversos els intents que s’ha dut a terme i a la vegada son els mateixos fracassos per assolir aquesta fita. Cal posar-s’hi i liderar aquesta proposta de gran calat democràtic a favor d’un sistema electoral que ens apropi al model anglosaxó on la proximitat entre diputat i votant és envejablement propera.

En relació als càrrecs de direcció pública, d’acord amb les dades de l’OCDE, l’Estat espanyol és l’únic país (també Xile i Turquia) on canvien entre el 95 i el 100% dels alts directius públics quan hi ha un canvi a l’executiu. I en aquest punt, Catalunya també reprodueix els errors de l’administració espanyola. És imperatiu deixar enrere aquest model d’elecció de càrrecs per confiança i discrecionalitat política cap a un model en el qual s’incorporin els principis de transparència, publicitat, competència, concurrència i aptitud de forma àmplia tal i com proposta el think tank català, l’Institut Ostrom. Venint del debat per la sortida del govern de coalició, l’existència d’un model de selecció professional com el proposat en aquest article hauria eliminat de l’argumentari públic el comentari constant de la pagueta com a motiu per a quedar-s’hi.

Amb el nou Consell Nacional i la oportunitat que ens dona ser a la oposició per ser més Junts que mai -tal i com diu el nostre Secretari General- ara, toca posar-nos a treballar per ajudar a desconnectar de la monarquia espanyola i avançar cap a la República catalana per quan ho tornem a fer, estar preparats.

 

Aitor Arriaga, membre del Grup de Treball de Drets, llibertats i igualtat de Junts per Sant Cugat.