Núria Escamilla: “El Monestir, una de les seus principals de Manifesta”

El 4 d’abril, Manifesta va anunciar tot un seguit de projectes artístics vinculats a les diferents seus on passarà aquesta biennal internacional d’art i cultura contemporànies.

De les 12 ciutats que conformen la Biennal hi estan, com a seus principals, Sant Adrià amb les Tres Xemeneies, Can Gomis a el Prat del Llobregat i el nostre estimat Monestir de Sant Cugat del Vallès.

Cada seu és el nucli d’un conjunt de ciutats que s’agrupen temàticament. Les Tres Xemeneies de Sant Adrià del grup anomenat “Imaginant futurs” (Imagining futures). Can Gomis al Prat de Llobregat del grup anomenat “Equilibrant conflictes” (Balancing conflicts). I, el més important per nosaltres, el Monestir de Sant Cugat és la seu central del grup “Cures i cuidats” (Cure and care) junt amb les ciutats de Sabadell, Terrassa i Granollers.

El nostre grup ve simbolitzat per la Serralada de Collserola, com espai natural que necessita, com mai, de les cures per la seva conservació. Un pulmó verd compartit per diferents ciutats de l’àrea metropolitana que s’ha de preservar, com a símbol de la transformació social cap a un futur sostenible mediambientalment en aquests moments de canvi climàtic. Alhora, símbol de les cures cap a les persones, les que ens envolten com amb nosaltres mateixos.

El Monestir acollirà les obres principals que dialoguen amb les cures i els cuidats. Exposaràn artistes com Marie Claire Messouma Manlanbien (França) o Fanja Bouts(Holanda), totes dues amb propostes tèxtils i de tapís, fent referència explícita a la història de l’art de Sant Cugat i la seva vinculació amb el tapís i l’art tèxtil contemporanis, o el col·lectiu internacional Radio Slumber, entre altres.

Però Manifesta, no només tindrà presència al Monestir,  també es desplegarà per la resta de la ciutat. La biennal es podrà veure a la Casa de Cultura i a Cal Quitèria. També es podrà sentir als carrers, concretament la setmana del 16 al 22 de setembre, Sant Cugat serà la ciutat destacada de la biennal, i entre altres activitats familiars, generals i visites internacionals, acollirem una estructura mòbil que va viatjant de ciutat en ciutat, i que en el nostre cas es desplegarà a la plaça Barcelona amb tot un programa vinculat amb Manifesta i els programes locals vinculats a la biennal.

Durant les dotze setmanes de l’exposició (8 de setembre fins el 24 de novembre) Sant Cugat serà part d’un projecte internacional de cultura i arts visuals amb una visibilitat i un protagonisme extraordinari més enllà de l’àmbit local i comarcal, serà moment de gaudir del nostre patrimoni i de l’art i sentir-nos orgullosos del que tenim, tenint sempre cura de l’entorn i del que escriu la nostra història.

 

Núria Escamilla

Regidora de Cultura i Esports