Susanna Herrada: “El Castell de Canals, una joia valldoreixenca!”

hihuñ

A Valldoreix tenim la sort de viure en un entorn natural meravellós dins el Parc de Collserola i també gaudim d’un patrimoni històric important.

La nostra joia és el Castell de Canals, que data del s. XII i pertanyia a una família burgesa vinculada als militars que van acompanyar al rei Jaume I. A partir del s. XIII ja es parla del terme de Canals per referir-al que avui coneixem com Valldoreix.

Actualment és un BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) propietat de l’EMD de Valldoreix i regularment es fan treballs arqueològics. Ara, gràcies a la campanya d’excavació liderada per l’Eduard Píriz, reconegut arqueòleg que fa anys va fer la primera prospecció al Castell de Canals, s’han trobat estructures on es poden apreciar el perímetre del primer edifici amb el mur inclinat de reforç exterior, arcs i murs que defineixen un tercer edifici a la part sud del pati central de la fortificació valldoreixenca, i les sitges que servien per emmagatzemar els cereals. També s’han trobat restes de vaixelles, monedes i objectes quotidians que donen una idea de la vida al Castell.

Tot això no hauria estat possible sense la feina de l’historiador Juanjo Cortés, treballador de l’EMD de Valldoreix i gran coneixedor de la nostra vila. Gràcies al seu constant entusiasme i la seva aposta per mantenir viva la nostra història, molts de nosaltres coneixem aquest patrimoni.

Us recomano que no us perdeu les seves explicacions a les properes visites guiades per seguir fent difusió del nostre patrimoni històric.

Juanjo Cortés, una vegada més, gràcies per tant!

Susana Herrada
Vocal del govern de l’EMD de Valldoreix

Article publicat al TOT Șanț Cugat