Sandra Casat: “Escoltem-nos”

I com més voltes hi dono, més em costa d’entendre… Per una banda tinc al cap aquesta pandèmia mundial que ens ha portat a funcionar d’una manera molt diferent de la que teníem fins ara i per altra tinc aquest conformisme social amb tot el que envolta la COVID19 i això em preocupa, aquesta manca d’explicacions em preocupa.

Sóc mestra en una aula de sisè de primària, un grup de disset infants de deu i onze anys meravellosos. Cada dia, quan entrem a l’aula fem rotllana, un espai on cada persona del grup diu alguna cosa sobre el que els proposo i així iniciem una conversa, l’espai més apassionant del dia. Allà expressem neguits, descobrim coses i iniciem debats sobre allò que els preocupa o els apassiona, i evidentment surt el virus; aquest virus que ens ha trastocat la vida, que ens ha fet conscients de que res és previsible i que tot pot canviar.

L’altre dia van sortir les pors que ens genera el virus i, més enllà de la malaltia, als infants els preocupa no poder veure els seus avis, contagiar-los, tornar a estar confinats, les PCR, quan es podran treure la mascareta, retrobar-se amb familiars que viuen lluny… i no tenim respostes ni solucions per a això, perquè com bé sabem, estem en un moment incert, però ells i elles necessiten respostes. Jo sempre explico al meu alumnat que no es conformin, que lluitin per allò que els sembli injust i que si no entenen una cosa, busquin i preguntin fins a tenir totes les respostes necessàries i ara mateix manquen respostes.

Estem parlant d’infants que depenen del que decidim les persones adultes i tenen pocs espais amb representació, i són un col·lectiu als que hem d’escoltar, perquè necessiten rebre respostes en una edat en què estan construint el seu pensament. Dotem-los d’espai on escoltar-los, ja que sovint les seves preguntes no troben respostes als nostres grans discursos.

Acabo amb una frase de Quino posada en la veu del gran Miguelito: “Comprensión y respeto, eso es lo más importante para convivir con los demás y sobretodo ¿sabes qué? No creer que uno es mejor que nadie”. Així que escoltem-nos i empatitzem, és un moment per a tothom!

Sandra Casat
Regidora de Junts per Sant Cugat

Article publicat a Cugat.cat