Sandra Casat: “Abraçar les pors per superar-les”

L’altre dia a classe, l’alumnat feia un debat sobre si l’esport havia de ser mixt o no. Alguns dels arguments que exposaven des del grup que defensava els equips mixtos era que facilitava que les persones trans* trobessin un espai on competir sense exposar-se, que definir-se per gènere complicava les coses i que al final tot són persones. Per altra banda, diàriament s’agredeixen persones del col·lectiu LGBTIQ+ i sembla que qui ho fa sent que la seva veritat és prou forta per fer-ho a cara descoberta i sentint-se impune.

El Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia se celebra el 17 de maig per commemorar l’eliminació de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que va tenir lloc el 17 de maig de 1990. El 20 de novembre de 2014 es va publicar la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, una llei que sanciona les agressions al col·lectiu LGBTIQ+.

Així doncs, veiem que de mica en mica s’avança, però lluitant contra un mur molt alt i fet amb materials molt forts i duradors que no deixen obrir-hi més que un petit foradet per poder veure on podríem ser si el trenquéssim. Trencar aquest mur requereix moltes mans que vagin fent gran el foradet i d’alguna mà gran que disposi de maquinària per anar enderrocant el mur des de dalt.

Necessitem una societat que deixi de créixer sentint por a la diferència i que construeixi  des de la diversitat. La diversitat enriqueix a qui vol crear un món on la competició deixi de passar per sobre de la col·laboració, on el poder no es mengi la fragilitat i que aquesta fragilitat i vulnerabilitat sigui la base des d’on construir per tenir cura de qui ens envolta. Una societat un puguem parlar de les pors per caminar amb elles i no contra elles.

Així que agafem-nos fort a les fòbies i reconeixem les nostres pors des de la fragilitat, això ens farà ser una societat més forta i valenta.

Sandra Casat
Regidora de Junts per Sant Cugat

Article publicat a Cugat Media