Junts per Sant Cugat presentem tres mocions al proper ple municipal. La moció general reclama el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, una reclamació històrica a Catalunya que davant els reiterats incidents en la xarxa ferroviària es fa més urgent que mai. Una de les mocions de caràcter local és per enfortir l’ús del català, i l’altra estableix una sèrie d’ajudes a les entitats del tercer sector social de Sant Cugat.
Des de Junts per Sant Cugat considerem fonamental la inversió en aquestes infraestructures ferroviàries, per garantir el seu bon estat de conservació i millorar el servei que ofereix a la ciutadania. Tanmateix, sembla que el Govern de l’Estat espanyol no considera ni necessari ni urgent prendre mesures per afermar els 462 quilòmetres de vies i les 134 estacions. L’incompliment recurrent de l’Estat amb les inversions a Catalunya és especialment greu en la xarxa ferroviària.
Aquesta manca d’inversió genera implicacions negatives amb els horaris, amb retards dels trens, l’estat dels vagons, els passos a nivell pendents de realitzar o múltiples punts negres en matèria d’accessibilitat. La qualitat del servei es veu afectada, negativament, per aquesta infrainversió de l’Estat a Catalunya. Així, mentre que a Ferrocarrils de la Generalitat o al Metro de Barcelona s’assoleix un 99% de puntualitat, a Renfe aquestes xifres són estrepitosament molt pitjors.
És per això que Junts per Sant Cugat presentarem en el ple del mes d’octubre una moció per reclamar el traspàs de Rodalies Renfe, on també exigim el compliment de les inversions promeses, s’insta a totes les administracions a treballar en la línia dels ODS realitzant polítiques que incrementin l’ús del tren i també reclamem al govern de l’Estat l’efectuació de la transferència del dèficit tarifari perquè la Generalitat pugui gestionar-ho.
Com detalla el regidor Eloi Rovira: “Des de Junts per Sant Cugat defensem una bona gestió de la xarxa ferroviària. I un increment clar en qualitat i en quantitat arreu de Catalunya, per enfortir una alternativa de mobilitat sostenible que permeti teixir una xarxa que uneixi tots els pobles i ciutats de Catalunya. Aquest és un servei bàsic que, malauradament, a dia d’avui està infrafinançat i pateix greus problemes. La ciutadania de Catalunya mereix un servei ferroviari de Rodalies que vertebri el territori i funcioni adequadament.”
La següent moció que presentem al proper ple municipal és una moció per augmentar els recursos a les entitats del tercer sector social a Sant Cugat. Aquesta moció insta a l’Ajuntament a publicar un llistat de tots els espais de comunicació propis i contractats en un any per l’Ajuntament de Sant Cugat. I un cop publicats cedir el 50% dels espais de comunicació propis i contractats per l’Ajuntament a les entitats del Tercer Sector social d’àmbit municipal a Sant Cugat. Volem que aquesta cessió d’espais de comunicació s’emmarqui dins la campanya solidària “la cara social de Sant Cugat”.
Com explica la regidora Sandra Casat: “Amb aquesta moció pretenem impulsar i ajudar a les entitats del tercer sector social de la ciutat, promocionant la seva activitat i donant-les a conèixer. Davant l’empitjorament de la conjuntura econòmica ara més que mai cal enfortir el teixit social de la ciutat, ple d’entitats que ajuden a les persones grans, infants, persones amb diversitat funcional i persones en risc d’exclusió social. Junts per Sant Cugat estem plenament compromesos amb el tercer sector social, hi creiem fermament.”
L’altra moció que Junts per Sant Cugat presentem al ple municipal d’octubre és una moció per impulsar l’ús del català a la ciutat. Atès que l’ús social de la llengua catalana es troba en clara regressió en els últims anys, especialment entre els segments més joves de la població. Creiem que és necessari donar visibilitat i normalitat a l’ús del català en tots els àmbits de la vida quotidiana de la Ciutat. És per això que hem treballat conjuntament amb la Plataforma per la Llengua per fer possible aquesta moció, recollint les seves reclamacions i escoltant les seves propostes.
Amb aquesta moció pretenem que es vetlli pel compliment i el desplegament del reglament per a l’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament, aprovat pel Ple Municipal el 16/07/1996. Volem assegurar que la Comissió Interdepartamental de Seguiment del Reglament per a l’ús de la llengua catalana es reuneixi, al menys, dues vegades a l’any tal i com preveu el Reglament. I es constitueixi la comissió tècnica que n’hagi de dependre. També volem que l’Ajuntament asseguri el compliment de la llei 20/2010 del Cinema de Catalunya, que estableix que al menys un 25% dels films projectats en els Cinemes hagin d’estar en llengua catalana. Volem impulsar també que la programació cultural del Teatre-Auditori de Sant Cugat inclogui una clara majoria d’obres en llengua catalana. I que l’Ajuntament s’adhereixi a la campanya “No t’excusis” per afavorir l’ús del català entre els més joves.
Com afirma la regidora Núria Fernández: “La pervivència del català depèn de les Institucions, i també de la gent. Hem de vetllar pel compliment i desplegament del Reglament per l’ús llengua catalana a l’Ajuntament, per la llei de l’Audiovisual i totes les altres normatives en defensa de la llengua. Hem de prendre consciència de la necessitat de capgirar la situació actual de regressió dels nostres drets lingüístics. Volem parlar català sense haver de demanar permís.”
Octubre de 2022, Sant Cugat del Vallès.