Mercè Conesa i Carmela Fortuny: “L’alcaldessa Ingla fa un trist favor a les dones”

Hem estat seguint amb molt interès la Jornada “Sant Cugat 2030, La ciutat del futur” organitzada pel TOT Sant Cugat. En el debat final, entre Ingla i Recoder, ens ha sorprès que l’alcaldessa Ingla defineixi els mandats liderats per les dues dones alcaldesses que l’hem precedit amb l’expressió “com que ja estem bé, anem tirant“. Ens ha sorprès i ens ha fet recordar els reptes que vam haver d’afrontar.
Recoder, sense cap dubte, ha estat un magnífic alcalde amb gran lideratge, el seu relleu va ser tot un repte.

L’any 2011 Sant Cugat patia els efectes de la crisi financera i immobiliària. Els ingressos es van desplomar, vam deixar d’ingressar 10 milions d’euros. L’atur va incrementar moltíssim, els serveis socials estaven desbordats i moltes entitats socials i culturals en fallida. L’Estat, a més, va endurir les regles i va prohibir contractar professionals, entre altres restriccions econòmiques. Tot i aquest difícil context l’ajuntament estava alineat i no va generar dèficit. Calia fer més amb menys. En aquest sentit, i avançant-nos als Objectius de Desenvolupament Sostenible, vam presentar una Triple estratègia de Ciutat en l’àmbit econòmic, ambiental i social.

Vam alinear la fortalesa econòmica de la ciutat a través de l’atracció d’empreses generant llocs de treball. Vam activar plans d’ocupació, doblar el pressupost de polítiques socials i generar estalvi de l’ordinari instal·lant sensors de reg, llum, etc. Vam ser capaces de generar inversió: la biblioteca Marta Pessarrodona de Mira-sol i la biblioteca Miquel Batllori a Volpelleres, la nova comissaria, la nova Unió, Can Quitèria, el rescat del Muntanyenc, de l’Ateneu, la recuperació de la propietat del Monestir i les obres de rehabilitació, el nou Institut Leonardo, el soterrament de les línies d’alta tensió, la vianatització de l’av. de Cerdanyola, totes les darreres promocions d’habitatge, algunes de les quals es lliuraran aviat, així com vam poder fer front a les milionàries sentències de les zones verdes sense generar dèficit, seria molt llarg…

Amb aquesta estratègia, objectius i pla vam capgirar la situació i remuntar tots els indicadors en positiu, especialment, l’atur. Només cal recordar l’aposta per la reindustrialització de l’antiga Delphi. Ara a Sant Cugat es fabriquen motors d’helicòpter i submarins… és bo i és just preguntar-se perquè això va ser possible.

Efectivament, el model de ciutat està en perill, però no ho diem nosaltres, ho diu la ciutadania. Al capdavant de l’ajuntament hi ha altres voluntats polítiques, altres lideratges, lícit i respectable. Només demanem a l’actual alcaldessa que, com a dona, sigui capaç de reivindicar el lideratge femení, el seu i el de les alcaldesses que l’han precedit per què, com vostè, nosaltres, no anàvem tirant perquè tot ja estava bé sinó que vam afrontar els reptes amb compromís, valentia i sentit de ciutat.

Mercè Conesa i Pagès
Alcaldessa de Sant Cugat 2011-2018

Carmela Fortuny i Camarena
Alcaldessa de Sant Cugat 2018-2019

Article publicat a CUGAT MEDIA, TOT SANT CUGAT i NACIÓ DIGITAL