Junts proposem fer un procés participatiu per decidir el pla d’usos de la masia de Torre Negra

MOCIÓ DE JUNTS PER SANT CUGAT PER A LA CREACIÓ D’UNA COMISSIÓ PER DEFINIR EL PLA D’USOS DE LA MASIA DE TORRE NEGRA

EXPOSICIÓ DE FETS

Atès que l’Ajuntament de Sant Cugat ha adquirit recentment la finca de la masia de la Torre Negra per un import de 2,8 milions d’euros i, per tant, és patrimoni de tots els santcugatencs i santcugatenques.

Atès que la masia de la Torre Negra és un dels monuments més rellevants i emblemàtics de la nostra ciutat, que forma part de l’inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i està declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Atès que la masia de la Torre Negra està ubicada a les portes del Parc de Collserola i que juntament amb el Pi d’en Xandri simbolitzen la preservació natural d’aquest sector defensada des de fa 25 anys amb el consens polític i social de la nostra ciutat.

Per tot plegat, el grup municipal de Junts per Sant Cugat proposem al ple municipal de l’Ajuntament de Sant Cugat l’adopció dels següents

ACORDS:

Primer. Que l’Ajuntament constitueixi una comissió amb l’objectiu de definir el Pla d’Usos de la masia de la Torre Negra que esdevingui d’interès i atracció per a la ciutadania en general i un punt de referència metropolità, que sigui un equipament del segle XXI orientat als Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats l’any 2015 per les Nacions Unides i així es converteixi en un equipament viu, dinàmic, participatiu, pedagògic i de referència per a les escoles, empreses i ciutadania en general.

Segon. Que el Pla d’Usos proposi serveis que contribueixin a la sostenibilitat i manteniment de la masia de la Torre Negra.

Tercer. Que l’Ajuntament convoqui un procés participatiu ciutadà perquè es puguin fer diferents propostes i que la comissió estudiarà i valorarà la seva viabilitat, a banda de les propostes que sorgeixin de la mateixa comissió.

Quart. Que l’esmentada comissió valori les següents propostes:

  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai a explicar la història de la mateixa masia que, juntament amb el Pi d’en Xandri, representa la defensa d’aquest paratge natural des de 1997 quan l’emblemàtic arbre va ser objecte d’un brutal atemptat.
  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai al museu d’eines antigues del camp amb la finalitat de conservar i difondre el treball agrícola i la vida de pagès i la relació entre les persones, els animals, la terra i l’economia local del passat històric de Sant Cugat
  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai específic al passat vitivinícola de Sant Cugat per recordar i ensenyar la feina de producció de vi de la Cooperativa de Sant Cugat que el 1921 va commemorar el seu centenari.
  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai a l’educació i sensibilització de la població vers al necessari respecte i preservació del medi ambient, al coneixement del territori del Parc de Collserola així com els seus usos i les activitats que s’hi realitzen.
  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai dedicat per explicar i promoure els actuals horts urbans de Sant Cugat.
  • Que la masia de la Torre Negra pugui destinar un espai dedicat a la construcció i rehabilitació artesanal (edificis històrics, masies, etc).

Sant Cugat del Vallès, 2 de febrer de 2022

DESCARREGA’T AQUESTA MOCIÓ