Junts per Sant Cugat presenta una moció contra la repressió de l’Estat a Catalunya

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE JUNTS PER SANT CUGAT SOBRE LA REPRESSIO DE L’ESTAT A CATALUNYA

 

ANTEDEDENTS

 1. Atès que des de molts punts de vista es pot afirmar que la democràcia no regeix en plenitud a Catalunya doncs molts dels grans assumptes que votem democràticament o que són impulsats des de les institucions catalanes són sistemàticament frenats, aturats o simplement negats per les diverses instàncies estatals.
 2. Atès que Catalunya ha vist negada o limitada la seva capacitat d’autoregular-se en àmbits com el comerç, l’energia, la fiscalitat, l’ensenyament, i tants i tants altres, en contra de la seva voluntat democràticament acordada.
 3. Atès que les catalanes i els catalans hem votat en innombrables ocasions a favor d’un tracte fiscal just, però l’espoli i les seves conseqüències socials, dramàtiques, es mantenen intactes.
 4. Atès que fins i tot l’Estatut d’Autonomia, referendat pel poble català, va patir el ribot desfigurador del Tribunal Constitucional. Catalunya està regida per un Estatut que no ha votat.
 5. Atès que hem vist també com moltes de les persones que han estat, o haurien estat, democràticament elegides per a diverses responsabilitats han estat embragades, vetades, defenestrades i/o condemnades a presó i exili. Exemples recents els trobem en els MHP Mas, Puigdemont i Torra, el HVP Junqueras també en la seva condició d’eurodiputat electe, i evidentment tot el govern de la Generalitat en exercici l’any 2017, així com la MHP Carme Forcadell i la resta de la mesa del Parlament de Catalunya.
 6. Atès que, cercant en tot moment a través del diàleg un escenari d’entesa, les institucions catalanes venen intentant resoldre aquesta situació des de fa dècades en funció dels seus compromisos electorals i amb la defensa de l’interès general. La resposta, al final, ha estat i és sempre la mateixa: No a tot. La voluntat democràtica de la ciutadania catalana, en àmbits essencials per a la qualitat de vida com els mencionats, no compta.
 7. Atès que, davant aquesta situació, que no és conjuntural ni depèn de qui governa a Madrid, sinó que és estructural i permanent sigui quin sigui el govern de l’Estat, Catalunya ha dit prou. La ciutadania catalana ha votat reiteradament i democràtica a favor de decidir el seu futur, ha votat majoritàriament programes electorals per fer-ho possible, s’ha expressat massivament any rere any als carrers a favor del nostre dret a l’autodeterminació i per construir una república catalana independent, una més dins el concert de les nacions lliures del món.
 8. Atès que l’U d’Octubre de 2017, en un context de repressió total, policial, informàtica, política i judicial, Catalunya va celebrar un referèndum d’autodeterminació. A Sant Cugat va participar més del 54% del cens, més de 32.000 persones. El Sí a la independència de Catalunya es va imposar amb més del 88% dels vots emesos. Al conjunt de Catalunya van votar prop de 2,3 milions de persones, un 44% del cens, amb un resultat favorable de més del 90% del vot.
 9. Atès que l’Estat, en el seu conjunt i amb tota la seva força, ha volgut reprimir aquesta voluntat democràtica. Ho ha fet amb tots els seus recursos i de forma coordinada, des de la monarquia fins els cossos de seguretat, els serveis d’espionatge, els mitjans de comunicació, el poder judicial en tota la seva extensió, els lobbies i grans empreses i, evidentment, els poders polítics i tots els que en depenen. Una estratègia alineada sense precedents que no té cap altre objecte que el d’impedir la realització de la voluntat democràticament expressada per la ciutadania de Catalunya.
 10. Atès que són ja prop de 4.000 les persones represaliades, fins i tot acusades de terrorisme, diverses d’elles veïnes i veïns del nostre municipi, per liderar entitats civils sobiranistes, per exercir els seus drets de protesta i manifestació i/o per l’exercici de les seves funcions laborals a l’administració pública o polítiques a les diverses institucions. Especialment greus resulten les actuacions de l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, la Fiscalia de les diverses instàncies judicials i el Tribunal de Cuentas.
 11. Ateses les successives actuacions del Tribunal de Cuentas, instància de biaix polític evident i amb indicis clars de nepotisme, en la persecució implacable personal i patrimonial a 34 persones que van exercir responsabilitats polítiques i tècniques orientades sempre a afavorir l’expressió democràtica de la ciutadania de Catalunya. Actuacions, a més, que ho està fent sense oferir el dret a acudir a una segona instància i aplicant mesures cautelars evidentment abusives.
 12. Atès que l’Ajuntament de Sant Cugat té l’obligació de vetllar per la qualitat democràtica en el seu àmbit d’actuació, de protegir la ciutadania que serveix de l’abús i la repressió i de propiciar la millora de la seva qualitat de vida.

Per tot l’exposat, el Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat de 15 de Novembre de 2021 aprova els següents

ACORDS

 1. L’Ajuntament de Sant Cugat promourà activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i del dret a l’autodeterminació de Catalunya.
 2. Proclamem que el mandat de l’U d’Octubre segueix legítimament vigent atès que evidentment no acceptem que es pugui reprimir la democràcia mitjançant l’ús de la violència. Les mancances del referèndum de l’U d’Octubre no són atribuïbles a dèficits democràtics o organitzatius dels seus promotors sinó a la repressió exercida per l’Estat.
 3. Expressem el suport d’aquesta institució a totes les persones represaliades i particularment a les que són veïns i veïnes del nostre municipi.
 4. Instem el Parlament de Catalunya a revisar i reformar el règim jurídic que imposa a la Generalitat de Catalunya l’obligació de participar com a acusació en les accions judicials empeses contra manifestants i basades en declaracions de funcionaris públics que massa freqüentment es venen demostrant com a esbiaixades, ideològicament contaminades i fins i tot en alguns casos inventades.
 5. Instem les institucions catalanes a defensar activament les persones que en l’exercici de les seves funcions públiques i empeses pels successius mandats electorals pateixen avui la repressió i l’espoli de les diverses instàncies estatals.
 6. Instem igualment aquestes mateixes institucions a superar l’estratègia merament defensiva i emprendre totes les accions necessàries (legals, polítiques o les que resultin escaients en cada cas) contra les institucions i les persones que les lideren i que venen protagonitzant l’exercici de la repressió estatal. La Generalitat té l’obligació de defensar allà on calgui el seu àmbit d’actuació sempre que aquest resulti del mandat democràtic i no ha de tolerar que institucions clarament esbiaixades políticament reprimeixin els seus dirigents polítics ni els seus empleats públics.
 7. Reprovem especialment i declarem persones non grates al municipi de Sant Cugat del Vallés el magistrat del Tribuna Suprem Sr. Pablo Llarena Conde i la instructora del Tribunal de Cuentas Sra. Esperanza García Moreno.
 8. Animem les persones i les institucions que estan desenvolupant accions davant la justícia europea a prosseguir i si escau intensificar en les mateixes.
 9. Comunicar aquesta moció al MHP President de la Generalitat de Catalunya, a la MHP del Parlament de Catalunya, a l’HC de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al president de l’AMI, al Tribunal Suprem i al Tribunal de Cuentas.

Sant Cugat del Vallès, 26 d’octubre de 2021

DESCARREGA’T AQUESTA MOCIÓ