No volem que Sant Cugat perdi l’equilibri entre zones industrials i residencials que tantes oportunitats està donant. En l’actualitat podem afirmar que, fruit d’aquest equilibri, a Sant Cugat hi ha més llocs de feina que persones actives.
No volem que l’habitatge accessible es construeixi en solars poc adients, com aquest ubicat en zona industrial. Volem que es construeixi respectant la ciutat existent i en ubicacions previstes en el Pla General Metropolità (PGM)
Creiem que el model de la nostra ciutat es posa en qüestió i considerem que això requereix un debat molt més profund que permeti arribar a un consens que superi els mandats.
Els aspectes formals en tot aquest expedient estan plens d’irregularitats. Manca d’informes tècnics que justifiquin aquesta decisió, al·legacions sense respondre, manca de justificació econòmica que posi de manifest les plusvàlues que l’operació representarà per a l’empresa Ferrer, propietària del solar i promotora d’un dels dos blocs d’habitatges.
Aquesta operació obre la porta a la reconversió del polígon. Com podria el govern Tripartit de Sant Cugat justificar una negativa si cap altra propietari de Can Magí planteja una iniciativa semblant?
Des de l’aprovació inicial del conveni a l’abril del 21 fins avui, el grup municipal de Junts per Sant Cugat ho hem intentat tot. Però aquest govern no escolta. Fuig del diàleg, és contrari al consens. En aquest punt, no ens queda altra sortida per aturar aquest nyap urbanístic i mantenir-nos ferms en els nostres principis i conviccions que interposar un recurs contenciós administratiu davant la Justícia. Ens hem compromès amb el barri i amb la ciutat per continuar fent tot el possible tot i estan a l’oposició.
Carmela Fortuny, regidora portaveu del grup municipal de Junts per Sant Cugat, ha explicat que “hem presentat aquest recurs per coherència, responsabilitat i davant la negativa d’aquest govern de dialogar amb els grups municipals de l’oposició i arribar a acords consensuats. Ho fem amb molta preocupació perquè no s’ha pogut resoldre des de la política, aquest grup municipal no li queda altra alternativa que utilitzar les vies legals i presentar un recurs contenciós que invalidi aquest conveni i aturi aquest projecte, simplement pel fet que és absolutament contrari a l’interès públic municipal”.
Junts per Sant Cugat podria haver optat per deixar fer, podríem mirar cap a un costat, podríem en definitiva, reduir el nostre compromís a debats en el ple o en declaracions. Però volem arribar fins al final, volem aturar Ragull Centre per tal d’evitar l’inici del desballestament del model de la ciutat de Sant Cugat que tan positivament ens caracteritza, tant en el sector industrial com el de l’habitatge, tant públic com privat, sense que això suposi minvar les possibilitats de construcció i promoció d’habitatge públic.
I, arribats aquí l’única solució que tenim a l’abast per aturar tal barrabassada urbanística és la via judicial, per què, a més, el conveni conculca frontalment el principi d’interdicció de l’arbitrarietat, en el sentit que si s’aprova la modificació de planejament pactada suposarà que tots els propietaris de sòl industrial podrien sol·licitar i fer el mateix.
Per Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat, “amb la vianantització de l’avinguda de Cerdanyola s’havia iniciat una transformació del barri de Sant Francesc cap a un barri més amable, en un entorn molt densificat en comparació amb la resta de la ciutat. El projecte de Ragull Centre va en la direcció contrària”. Per altre costat, el regidor de Junts, recorda que “fa pocs dies ens van presentar el pla d’habitatge 2030. Perquè forçar una mala ubicació, quan n’hi ha d’altres més viables a la ciutat?”.
Per Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, el projecte Ragull Centre “amenaça el comerç urbà promovent una superfície comercial gran fora de la trama urbana; l’equilibri d’usos del sòl que és essencial per disposar d’una ciutat de primer nivell a un cost acceptable; l’activitat industrial i logística del polígon i fa més difícil que es continuï invertint perquè tot queda enlaire. Qualsevol propietari podria instar una requalificació similar, si ja s’ha fet amb Ferrer.”