Junts en defensa del model educatiu català

MOCIÓ QUE PRESENTA JUNTS PER SANT CUGAT EN DEFENSA DEL MODEL EDUCATIU CATALÀ

 

 

EXPOSICIÓ DE FETS

 Atès que la Llei Orgànica (LOE) 2/2006, de 3 de maig, és una llei orgànica estatal aprovada el 6 d’abril de 2006 al Congrés  dels Diputats i regulava l’educació en les diferents seccions d’edat a l’Estat en diferents apartats d’edat. Aquesta llei va entrar en vigor  el curs 2006/07. Posteriorment, el 28 de novembre de l’any 2013 va ser parcialment modificada quan es va aprovar la Llei Orgànica per la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE)  que va entrar en vigor el curs 2014/2015.

Atès que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), promulgada el 10 de juliol de 2009 destaca per l’ampli consens que va assolir en la seva aprovació i s’ha demostrat, al cap de més de 10 anys que ha donat una gran estabilitat al sistema educatiu català en benefici de tota la ciutadania, amb un model propi basat en la immersió lingüística que garanteix el coneixement tant del català, i l’aranès a la Val d’Aran, com del castellà.

Atesa la recent aprovació de la Llei Orgànica de Modificació de la Llei Orgànica Educativa (LOMLOE), també coneguda popularment com a “Llei Celáa”, duta a terme enmig d’una gran polèmica i debat ideològic entre els partits i amb un consens escàs que no en garanteix en absolut l’estabilitat del sistema educatiu espanyol pels propers anys. Aquesta llei introdueix canvis sobre la LOE i deroga la LOMCE.

Atès que la LOMLOE no blinda la immersió lingüística, un model d’èxit demostrat, sinó que deixa la porta oberta a possibles ingerències de l’Estat a l’hora d’intervenir per garantir el dret dels alumnes a rebre les classes en castellà, cosa que no era així en l’anterior legislació vigent.

Atès que, des de la nostra formació política no estem d’acord en què cap administració educativa que no sigui la catalana garanteixi el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en una o altra llengua al territori de Catalunya, ja que considerem que aquest fet representaria una clara regressió en el reconeixement i la protecció de la llengua catalana, i en les competències del Govern català.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal de Junts per Sant Cugat proposem que el Ple adopti els següents

 

ACORDS

 1.- Instar els respectius grups parlamentaris a esmerçar els esforços necessaris per tal que la nova llei educativa (LOMLOE) faci un reconeixement real en el seu redactat a la diversitat lingüística dins l’estat espanyol en termes d’equitat, garantint al mateix temps el paper i les competències de la Generalitat de Catalunya com a única autoritat educativa.

2.- Instar els respectius grups parlamentaris a protegir i blindar de manera real i efectiva el model d’escola catalana i el sistema d’immersió lingüística, un model d’èxit que garanteix a tot l’alumnat el coneixement tant del català, i l’aranès a la Val d’Aran, com del castellà.

3.- Instar als respectius grups parlamentaris a preservar la Llei d’educació de Catalunya i els grans acords de país que la van fer possible, com un instrument imprescindible per garantir el model d’immersió lingüística i dotar d’estabilitat el sistema educatiu.

4.- Traslladar aquests acords al Parlament de Catalunya, a la Generalitat de Catalunya, al Departament d’Educació i als diferents grups parlamentaris.

 

 

Sant Cugat del Vallès, 5 de gener de 2021