Josep M. Vallès: “Sant Cugat vol una altra Cavalcada de Reis”

Aquest any, Ses Majestats els Reis d’Orient, abans d’arribar a totes les cases de Sant Cugat, han fet un nou recorregut més breu. El model de cavalcada també ha canviat, ha passat a ser menys alegre, amb menys música i carrosses.

Entenc que la prioritat és garantir que Melcior, Gaspar i Baltasar reparteixin tots els presents i, sobretot, que l’any que ve ens tornin a visitar, però crec que és important empatitzar amb els més menuts a l’hora de repensar la cavalcada perquè els nens i nenes són, en definitiva, els que esperen tot un any per gaudir-la.

Sant Cugat és una ciutat que està a les portes dels cent mil habitants i, per tant, no pot ser que redueixi el recorregut de la cavalcada. Al contrari, hauria de ser igual que abans o més extensa amb l’objectiu que els infants tinguin més opcions de gaudir d’aquesta tarda-vespre sense necessitat d’amuntegar-se com va passar a l’inici, als Jardins del Monestir amb el carrer Francesc Macià, on la majoria de criatures només podien que intuir que els Reis ja estaven entre nosaltres. Aglomeracions innecessàries en una activitat rellevant que hauria de ser més oberta i accessible a la ciutat.

A més, la cavalcada d’enguany ha estat menys participativa. Les entitats i associacions ja no poden participar com abans. Ara aquesta participació està limitada, fet que ha comportat una cavalcada amb menys carrosses i amb nens i nenes només d’unes edats concretes. A més, les carrosses de les entitats ja no poden acompanyar Ses Majestats amb un engalanament propi, decidit des de la mateixa entitat. Potser són massa condicionants per part de l’Ajuntament.

Potser es podria reduir el pressupost de l’espectacular arribada dels Reis d’Orient al Monestir, amb menys coets i petards, i potenciar el recorregut fins a l’Ajuntament.
Una tronada damunt de l’església del Monestir que va destorbar els santcugatencs que participàvem la missa prèvia a l’adoració del nen Jesús. Un festival a tocar del nostre monument més preuat que, particularment, em preocupa. Pensem que Monestir només en tenim un, i l’hem de preservar.

Estic convençut que organitzar la cavalcada de Reis no és una tasca fàcil, però no oblidem que l’associació dels Amics dels Veterans i la Regalèssia porta molts anys treballant i organitzant aquesta activitat amb grans encerts. Lamentablement, però, el govern tripartit està imposant massa la seva voluntat en aquesta festa que hauria de ser més lluïda i accessible. Una cosa és vetllar per una cavalcada segura i inclusiva i, una altra molt diferent, és voler canviar-ho tot, inclós el que funciona.

Malgrat tot, cal agrair els esforços de tothom, de totes aquelles entitats i persones voluntàries, tècnics i serveis municipals i cossos de seguretat que treballen perquè la Cavalcada es dugui a terme.

Josep Maria Vallès
Regidor portaveu del grup municipal de Junts per Sant Cugat

Article publicat al Nació Digital