Carmela Fortuny: “Mantenir les zones verdes, o no”

La ciutat ha anat construint, amb els anys, tretze parcs urbans i moltes zones verdes que ara, a la primavera llueixen un verd nou, intens. A més tenim la sort de tenir dins el terme municipal bona part de la serra de Collserola i la de Galliners. Són zones que tenim tots i totes ben a prop de casa i que configuren bona part de la identitat d’aquesta ciutat.

Aquestes extensions de verd urbà ens aporten salut i benestar. Hi podem fer passejades, practicar esport, celebrar un aniversari, o simplement, podem seure i llegir un bon llibre. La canalla disposa de molts elements naturals i de joc per gaudir una bona estona.

Si volem mantenir la terrassa o el balcó de casa en bon estat hi hem de dedicar un temps. El mateix passa amb els parcs i les zones verdes, cal un manteniment i certament, com que tenim molta extensió, suposa molta feina. Em temo que el Tripartit no pensa el mateix, i ens diu que les zones verdes de Sant Cugat no cal que estiguin tan ben cuidades, “impol·lutes”, diu.

Efectivament, qualsevol que camini per la ciutat s’adonarà del mal estat en què es troben els parcs i les zones verdes. La vegetació creix sense cap manteniment. La teoria que la natura ja ho fa tota sola i, per tant, no cal tallar l’herba ni fer manteniment, no la compartim.

En aquest darrer ple ens hem posat d’acord a dir que és necessari intervenir en el parc natural de Collserola, no es pot deixar de la mà de Déu, cal fer manteniment, neteja, impulsar activitat agrícola i ramadera, limitar activitats, etc. Per què? Per conservar el bosc i la seva biodiversitat però també per evitar un gran incendi.

No és només un tema estètic, també és per higiene i per prevenir incendis. Qualsevol solar abandonat és un reclam per a brutícia i la proliferació de rates, a més de suposar un perill d’incendi evident quan aquesta herba, tan alta, s’asseca.

Ens agrada que la ciutat llueixi, i tant, però sobretot ens preocupa que no es degradi amb experiments vestits com a “renaturalitzadors”, improvisats i maldestres.

Carmela Fortuny
Regidora portaveu del grup municipal de Junts per Sant Cugat

Article publicat al NacióDigital