Carmela Fortuny: “La ciutat està pitjor ara que fa dos anys”

Aquesta és la sintesi de la intervenció que Carmela Fortuny, regidora portaveu de Junts per Sant Cugat, va fer durant el ple municipal extraordinari sobre l’estat de la nostra ciutat celebrat el 27 de setembre:

“Han passat més de dos anys des que el tripartit de Sant Cugat va prometre ser el govern del canvi, però la ciutat de Sant Cugat, malauradament, ha percebut i percep un canvi a la contra. Sant Cugat està pitjor que mai fruit de la mala gestió d’ERC, PSC i CUP. Només cal caminar i observar la ciutat i també escoltar a la població que no està en absolut contenta, tot el contrari.

Sant Cugat també ha patit els efectes d’una pandèmia, però això no pot ser l’eterna excusa. La paràlisi i manca de projecte eren ja evidents abans de l’arribada de la Covid-19. Junts per Sant Cugat, a més, va intentar col·laborar amb el govern local aportant més de 160 mesures per pal·liar els efectes d’aquesta crisi, però el tripartit va fer oïdes sordes.

Sant Cugat perd pistonada dia a dia. Abans Sant Cugat era notícia a la premsa nacional i local per projectes pioners, per assolir reptes i lideratges de país, per bones notícies…  Ara Sant Cugat surt als mitjans per males notícies.

MOBILITAT IMPROVISADA, SENSE CONSENS NI ALTERNATIVES

La mala implantació de l’Anella Verda està just a acabar l’estricte confinament no ha donat els resultats promesos. L’eix que travessa Sant Cugat està més col·lapsat que mai, hi ha cues cada dia i els Quatre cantons s’han convertit en un veritable perill així com una font de contaminació.
L’Anella Verda no funciona ni amb els pedaços que es van fer a correcuita just després d’executar-la. Que cal treure vehicles del centre i continuar amb el procés de vianantització que l’Ajuntament de Sant Cugat va començar els anys 90? Sí, és clar, però així no.

La Zona de Baixes Emissions és una bona idea, però ha estat també mal executada. Feta amb pressa, buscant el titular i no el benestar de la gent. Sense pensar-ho bé, sense buscar el consens necessari. No han previst alternatives adaptant el transport urbà, obrint més aparcaments dissuasoris, incentivant la compra del vehicle elèctric, etc.

Cal avançar cap a la mobilitat sostenible i lluitar contra el canvi climàtic, però cal facilitar les coses, fer pedagogia, proposar alternatives… perquè aquest sigui possible. Una mala planificació provoca l’efecte contrari, el rebuig. No oblidem que la mobilitat afecta a tothom,  a qui va a peu, en bicicleta, en cotxe, etc.

El programa de Bici-bus escolar sí ha estat una bona iniciativa per la qual felicitem el govern de l’Ajuntament de Sant Cugat.

 

NO S’HA CONSTRUÏT NI UN PIS SOCIAL NOU

A Sant Cugat teníem el pla Promusa 2030, aprovat pel plenari de l’Ajuntament de Sant Cugat en el mandat anterior, però el govern tripartit el va abandonar en un calaix. Qui és el seu pla d’habitatge? No el coneixem.

Van prometre que ningú hauria de marxar per problemes d’habitatge. Quants pisos de lloguer social faran abans que acabi aquest mandat el 2023? Les dues promocions d’habitatge públic que s’hauran lliurat durant aquest mandat es van iniciar en l’anterior.

L’única proposta que hem escoltat el tripartit han estat les torres Ragull (el projecte Ragull Centre) que volen fer sense el consens polític i sense el consens ciutadà en una zona industrial. Un projecte que el tripartit vol replicar en altres zones de la nostra ciutat. Aquest Ajuntament defensa una ciutat densa, que creix en vertical, condensant població i vehicles.

Junts per Sant Cugat hem presentat al·legacions al projecte Ragull Centre, però passen els mesos i encara no hi ha resposta del govern local.
Junts seguirem defensant el model de ciutat que tenim des de l’any 1987, defensem un urbanisme a escala humana, esponjat i verd on els habitatges de protecció oficial estiguin integrats a la ciutat. Una ciutat amable, pensada per a les famílies. Una ciutat envejada per les ciutats del nostre entorn.

LA CIUTAT ESTÀ BRUTA I DEIXADA

Les partides del pressupost destinades a manteniment de la ciutat han disminuït de forma preocupant. La ciutat ho està notant. No hi ha dia que algun veí o veïna no ens faci arribar el seu comentari sobre la manca de neteja de la ciutat, la deixadesa dels parcs i zones verdes, l’augment de rates… L’estat de la ciutat, en aquest àmbit, està també cada dia que passa pitjor.
Els partits d’aquest govern, quan estaven a l’oposició, ja ho advertien: “Sant Cugat està massa net”.

 

LA GESTIÓ POLÍTICA, ATURADA

L’Ajuntament de Sant Cugat té un equip tècnic de primer nivell i més recursos econòmics que mai, poden invertir en la ciutat com mai abans s’havia pogut fer. Lluny de saber aprofitar aquestes oportunitats, tenen la ciutat i l’administració paralitzada, en standby.

Això passa perquè, tot i tenir que el tripartit té la majoria necessària per fer-ho bé en temps i forma, aproven tard el pressupost municipal, les ordenances fiscals, el PAM (Pla d’Actuació Municipal)… A tres mesos d’acabar l’any 2021 només han executat el 29% de la despesa ORDINÀRIA del pressupost en curs.

No tenen projecte de ciutat. No saben ni quins equipaments volen ni on els volen, no saben quines són les seves prioritats, no saben quin Sant Cugat volen.

A aquest Ajuntament se li acumulen més que mai les llicències, els contractes, les subvencions. Els equipaments esportius, culturals, socials, no avancen. Han trigat dos anys a obrir una part de la Unió. Quin dia funcionarà el teatre?
La piscina de Mira-sol va a un ritme que inquieta. Els serveis socials no s’han mogut de la Casa Mònaco, el Centre Obert continua a Can Mora, prometen que municipalitzaran l’aigua i el més calent és a l’aigüera, anuncien la compra de Torre Negra i la ciutadania no sap en quines condicions ni per a què. Apugen els impostos, Etc., Etc., Etc.

El retiment de comptes a la ciutat és poc transparent. Van anunciar que havien gastat 17 milions per lluitar contra els efectes de la covid, però la realitat és que no han fet el balanç pertinent.

Tot està aturat, s’ha de repensar, s’està estudiant, … La frase més repetida del mandat: “hi estem treballant”.

CONCLUSIONS

Els santcugatencs i santcugatenques estan disgustats i decebuts. Plataformes ciutadanes, recollides de signatures, cartes i articles a la premsa local expressen el malestar de la ciutat amb aquesta manera de fer que els empitjora la vida.

Les entitats estan patint com mai, el comerç més inquiet, cap nou equipament públic, cap nou habitatge social, falta neteja i manteniment, i la mobilitat és caòtica.

Aquest govern tripartit tampoc han sabut ni ha volgut crear un clima de participació i consens, la seva actitud, poc dialogant i en molts casos arrogant, ha enrarit la relació entre els membres del consistori i amb la ciutadania. Han convertit la sala de plens un mur de tensions i lamentacions. Un govern que renya la ciutadania que s’acosta al plenari a propostes, a presentar alternatives a problemes existents.

El govern tripartit es va trobar fa més dos anys una ciutat magnífica i una administració local solvent i preparada per assumir nous reptes. Però aquest govern ho ha aturat tot.
Són un govern format per tres governs, per tres forces molt diferents. I això complica la governabilitat, no hi ha un projecte de ciutat comú. Només van posar d’acord per ocupar el govern però no per dur a terme un projecte engrescador de ciutat. Sant Cugat perd amb el tripartit.

Davant la manca de projecte només saben embrutar la gestió dels anteriors governs de la nostra ciutat. Però no han sabut dir el nom i cognom de cap regidor o regidora actual o dels equips anteriors que estigui investigat, inculpat o condemnat per cap irregularitat.

Junts per Sant Cugat vol que la ciutat torni a bategar amb força i per això treballem, per ser una alternativa el 2023 i que la ciutadania, les entitats, les empreses, el comerç, recuperin una administració solvent, amb empenta, un govern amb un projecte que ens torni a il·lusionar i reforci el nostre sentiment de pertinença a una de les ciutats més maques de Catalunya. Incorporant tots els aprenentatges que també ens ha deixat la Covid.”