Carmela Fortuny: “Aquest Sant Joan, Sànchez tira piules i Europa encén el foc”

Sant Joan ens marca l’inici de l’estiu. Enguany una mica més esperançats que l’any passat. Emmascarats encara farem rodar les bengales i només ens destaparem per fer una bona mossegada de coca i beure una copa de cava.

Sant Joan també ve marcat pels espectacles polítics al Liceu, l’anunci sobre els indults i l’informe demolidor de l’Assemblea del Consell d’Europa. Un castell de focs i una bona foguera on comencen a cremar la major part dels arguments de la justícia espanyola.

La conferència del president Sànchez al Liceu, suposadament pel retrobament, va estar farcida de gestos d’aquells que veus que són forçats, parlo d’unes parauletes en català o recitar un poema escapçat de Martí Pol per fer-nos contents. Vint-i-cinc minuts de monòleg sobre la concòrdia i el diàleg per restituir el règim del 78. Que poc que coneix el conflicte català Presidente! No va d’això. Va de democràcia, de poder votar i decidir com a poble, va d’autodeterminació.

Després de la conferència en terres catalanes el Presidente Sánchez, anuncia la concessió de 9 indults exprés i reversibles, com si fossin impermeables. Pot ser ell i  els seus es queden amb la consciència en pau, però li ben asseguro que cap indult podrà esborrar els tres anys i mig de presó  ni tampoc el problema polític que persisteix i no finalitzarà fins que no l’encari amb quelcom més que gestos.

Gestos que casualment s’escenifiquen quan l’Assemblea del Consell d’Europa, encarregada de vetllar pels Drets Humans, la Democràcia i l’Estat de Dret, aprova un informe, per àmplia majoria, que exigeix la llibertat de les persones empresonades, el retorn de les exiliades i la fi de la repressió. Un informe que encén la foguera i peta de forma contundent l’essència dels arguments utilitzats per l’Estat Espanyol per processar, condemnar, empresonar, perpetuar l’exili, cosir a multes milionàries, en definitiva reprimir i silenciar l’independentisme.

Encara queden piules i trons per petar i la foguera es manté viva tot esperant la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Carmela Fortuny
Regidora i Portaveu de Junts per Sant Cugat

Article publicat al NacióDigital