Carmela Fortuny: “2050, maduresa urbana i social”

La pandèmia de la Covid-19 ha colpit amb més força les àrees urbanes que avui suposen les llars del 55% de la població mundial i que el 2050 ho seran del 68%. Sant Cugat és una d’aquestes ciutats que està immersa en afrontar la pandèmia i les seves conseqüències. No totes les ciutats han pogut fer-hi front de la mateixa manera. Sant Cugat, gràcies al seu model urbanístic i a la seva fortalesa econòmica hi pot fer front de forma més contundent.

Sant Cugat, és una ciutat jove, dinàmica, verda i acollidora amb una ciutadania implicada, però també ha  de fer front a reptes importants. Per aquest motiu, el primer que hem de fer com a ciutat, és recuperar-nos i enfortir-nos per poder encarar aquests reptes.  Perquè d’aquí a 30 anys, Sant Cugat, serà una ciutat sàvia si sap aprofitar tots aquests actius i alhora fer emergir noves oportunitats. No podem perdre l’empenta i el dinamisme que ens caracteritzen com a ciutat, però hem d’incorporar les lliçons apreses en la pandèmia, posant el focus en dos vectors claus com la sostenibilitat i la inclusió, en totes les seves dimensions: l’econòmica, la social i l’ambiental.Aquest simple però poderós missatge ha de guiar les polítiques de la ciutat cap al 2050.

El futur de Sant Cugat demana encarar una nova etapa que jo anomenaria de maduresa urbana i social. Els reptes són importants. Hem d’impulsar un nou urbanisme, incrementar la connectivitat amb les infraestructures metropolitanes, fer-la més permeable amb una nova mobilitat i reduir les emissions a zero. Cal fer créixer el teixit econòmic amb noves idees i tecnologies. L’educació, la sanitat i l’atenció social han de ser prioritàries. Finalment, les coses han de ser fàcils per crear i desenvolupar projectes comunitaris que augmentin la resiliència de la ciutat. Per a construir futur hi hem de ser tots i totes.

Carmela Fortuny
Portaveu i regidora de Junts per Sant Cugat

Article publicat al TOT Sant Cugat