Borja Aitor: “L’efecte Pigmalió II”

Fa uns mesos escrivia sobre l’efecte Pigmalió, una aportació de la psicologia positiva que afirmat que els resultats es basen en les expectatives generades. Si un professor creu que un alumne traurà bones notes, aquest les acaba obtenint, però no sols perquè tingui més capacitat o s’esforci més, sinó perquè el mestre modifica la seva conducta, avaluant de manera subjectiva, premiant excessivament els encerts, donant-li un tracte preferent.

Aquesta setmana hem conegut que a no només la conselleria d’Educació d’ERC espera molt poc dels nostres alumnes amb el sistema d’avaluació ja implantat de l’1 al 4 que valora per igual una qualificació d’un alumne que abans tenia un 5,2 que un alumne que ara té un 6,9 (ara un 2); o, un alumne que abans assolia un 4,4 que un alumne que es queda amb un 1,3 (ara un 1); sinó que també, s’hi suma el govern més progressista de la història, que ja té mèrit dir-se “de progrés” quan el que busca és reduir els incentius a la millora personal i l’esforç així com l’excel·lència, eliminant els exàmens de recuperació, fent pràcticament impossible la repetició de curs en cas de suspens i permetent que l’alumnat pugui assolir el títol de Batxillerat amb una matèria suspesa.

Què esperen de les futures generacions aquests (ir)responsables del Ministeri i Conselleria d’Educació? El futur és digital, verd i les empreses demanden treballadors amb un fort pensament crític; persones que més que encertar la resposta a preguntes concretes, sàpiguen fer-se les preguntes adequades per trobar noves solucions. Com ho assolirem si el que esperen d’ells i elles és tan poc? Tan mediocre? Com assolirem un mercat de treball i un Estat del benestar excel·lent si el que busca el sistema educatiu son alumnes deficients?

Personalment, i en el meu dia a dia, jo practico a les meves classes una premissa: “més Pigmalió i menys Isla de las Tentaciones”.

Com a professor faig un crit d’alerta i a la mobilització, i espero que diputats i diputades a Madrid facin impossible aquesta maldestra reforma que només busca una ciutadania inculta, ignorant i acrítica. Despertem!

Borja Aitor Arriaga
Junts per Sant Cugat