Borja Aitor: “El govern del 52% a examen”

Amb una consulta interna, la militància de Junts per Catalunya vam avalar molt majoritàriament un acord de govern amb Esquerra Republicana de Catalunya –el 83% dels afiliats i afiliades vam donar suport a l’acord. No podíem fallar. Per primera vegada, les forces netament independentistes superàvem el 52% dels vots i hagués estat molt difícil d’explicar, també a la comunitat internacional, que no ens enteníem ni per governar les engrunes d’una autonomia molt limitada i sotmesa a la repressió constant de l’Estat.

Malgrat que l’acord incloïa múltiples sistemes de coordinació, control i seguiment dels acords, un any més tard, les deslleialtats dels republicans han estat múltiples, també amb els cupaires, apropant-se moltes vegades als comuns i, fins i tot, als socialistes. Tanmateix, les aportacions de les conselleries governades per Junts per Catalunya son molt interessants: el vicepresident Puigneró treballa per fer del català una llengua viva en el camp digital, el conseller Giró va liderar un pressupost que va entrar en vigor l’1 de gener de 2022, la consellera Alsina obrirà noves oficines exteriors que parlaran amb veu pròpia a 63 països, la consellera Geis ha reduït les taxes universitàries, el conseller Argimon ha augmentat el pressupost per l’atenció de la salut mental, la consellera Cervera ha impulsat l’habitatge pels més joves i la consellera Ciuró també ha impulsar l’ús del català a la justícia. És la Catalunya del sí.

El pacte per una llista unitària (i única) entre la presidenta Laura Borràs i el conseller Jordi Turull ha estat un motiu d’alegria per a molts ja que mostra fortalesa, transversalitat i molta generositat. El pacte és també una oportunitat per treballar amb solvència el rumb que volem tots junts com a partit dins d’aquesta desorientació generalitzada de l’independentisme. L’experiència d’aquest govern no desperta gaires alegries malgrat els èxits sectorials i ha generat molts anticossos, també entre els que vam votar a favor de l’acord. La pregunta que molts ens fem és: Estem davant del govern del sí (a la independència)?

Com a professor, afirmo que els exàmens funcionen perquè exigeixen la millor versió de nosaltres mateixos. La consulta anunciada per la candidatura Borràs-Turull serà un examen a l’acord de govern i podrem veure si la militància de Junts prefereix tornar a començar o seguir instal·lats en un camí més propi dels “ni-ni”: ni taula de diàleg ni confrontació intel·ligent alternativa.

Un últim apunt. Tothom sap com s’interpretaria un vot favorable al desenvolupament del primer any de l’acord amb ERC però, com s’interpretaria un vot contrari? La transparència en tot el procés serà la millor garantia per treballar amb rigor i solvència un momentum que ens necessita a totes i tots, preparats, especialment en món municipal.

Borja Aitor Arriaga
Junts per Sant Cugat