Àngel Segura: “Per un Sant Cugat d’orgull i llibertat, per un món orgullosament lliure”

Avui és 28 de juny, enguany fa 53 anys dels aldarulls de Stonewall. Els històrics aldarulls entre la comunitat LGBTIQ+ i la policia de Nova York. Va ser el primer cop en què un gran nombre de membres de la comunitat es varen alçar contra la violència institucional i la persecució policial que patíem com a col·lectiu. Així va néixer l’Orgull: amb l’inici d’una lluita que encara persisteix per reivindicar el dret a poder ser com som, a poder estimar com ens sentim i a poder viure en llibertat.

Perquè la lluita que va esclatar al Nova York del 28 de juny 1969 segueix ben viva i plena de sentit. En un context de clara regressió dels nostres drets i llibertats sense precedents, cal recordar que encara avui hi ha 13 països que castiguen amb la pena de mort qualsevol membre del col·lectiu, i més de 70 països que imposen la presó. Una dada esfereïdora i completament inacceptable. Però ens cal anar molt més enllà de les dades oficials sobre la penalització i la violència institucional contra el nostre col·lectiu.

Perquè mentre es feien grans avenços a nivell legislatiu, com la llei 11/2014 del Parlament de Catalunya per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Als carrers i places del nostre país es continuava produint un fenomen que encara a dia d’avui segueix i amenaça la integritat del conjunt de la comunitat; Les agressions contra el col·lectiu no han fet més que augmentar, i Sant Cugat no és cap excepció. L’any passat vam haver de sortir als carrers de la nostra ciutat per condemnar una nova agressió que va succeir durant la Festa Major. Segons l’Observatori Contra l’Homofòbia, les agressions LGBTIfòbiques no paren de créixer arreu de Catalunya.

Perquè mentre hi hagi un sol indret en tot el món on algú no pugui ser com és i on sigui perseguit per estimar, no podem parar de lluitar per assolir la plenitud dels nostres drets. Aquí i arreu, ara i sempre, lluitem i continuarem lluitant pel ple alliberament del col·lectiu LGBTIQ+.

Àngel Segura i Campmany
Cap local de la JNC Sant Cugat

Article publicat a El Cugatenc