Joan Puigdomènech: “Què li demano que faci a un ciutadà que ha resultat electe?”

Vivim temps ambigus: polítics que prefereixen renunciar a fer política i jutges que fan política (sense que ningú els pugui jutjar). Ministres de l’interior que prefereixen fer de policies. Policies que en lloc d’aportar proves objectives a un tribunal escriuen novel·les de ficció. Fiscals que fan d’advocats defensors (vegeu el cas Noos) i que en altres casos fan de salvadors de la pàtria.  Confusions constants. Confusió, per exemple, entre que vol dir “fer gestió” i “fer política”.

Potser el llenguatge obscur afavoreix aquesta disbauxa de papers canviats. És tan gran aquest desgavell que, fins i tot, pot arribar a impregnar els nivells més propers de “la cosa pública”, a tocar el ciutadà.

Fem-nos una pregunta ben senzilla i mirem de contestar-la clarament: què li demano que faci a un ciutadà electe, això és un ciutadà que he escollit per a fer política local? Si he estat escollit regidor, em demanen que faci propostes per a millorar la ciutat, que tingui cura i prengui decisions que influeixen en la vida particular de cada ciutadà. Si puc formar part de l’Equip de Govern, cau sobre mi la responsabilitat d’executar les propostes que compten amb més consens. Si no formo part de l’Equip de Govern, tinc el deure de proposar modificacions, col·laborar amb qui les pren i, si és el cas, criticar les que no em semblen adequades

La gestió pràctica d’aquestes decisions, que pren el conjunt de ciutadans electes, la fa un cos tècnic que té com a missió posar la seva professionalitat per a fer possible arribar a bon port les propostes que s’han decidit. Seria difícil d’entendre que en l’àmbit local detectéssim entrebancs o demores inexplicables a la posada en pràctica de les propostes decidides.

En realitat no espero veure mai en l’àmbit local que càrrecs electes renunciïn a prendre decisions refugiant-se en la gestió, ni que càrrecs tècnics (sigui quin sigui el seu nivell) condueixin la política municipal o que la mediatitzin de manera intolerable.

Que tingueu el millor estiu que pugueu.

Joan Puigdomènech
Regidor de Junts per Sant Cugat

Article publicat a Cugat.cat