Àngel Segura: “Ara més que mai, justícia climàtica”

Nosaltres apostem fermament per la mobilitat sostenible, la descarbonització de la mobilitat, la pacificació del trànsit i la vianantització del centre de Sant Cugat per fer una ciutat plenament per les persones, amb un aire molt més net i una ciutat molt més amable per tothom. Creiem en la bicicleta com una de les alternatives a la mobilitat contaminant, un mitjà de transport que ha de tenir un paper central en la lluita contra l’emergència climàtica des de la mobilitat, que permet als usuaris moure’s sense contaminar, anar als seus llocs de treball mentre es fa activitat física i gaudir molt més dels entorns, entre altres beneficis que són molt significatius i que fan de la bicicleta tota una alternativa al transport motoritzat.

L’anella verda entenem que s’ha pensat en aquest sentit, però la realitat que s’ha trobat la ciutat ha estat un projecte que no s’ha consensuat totalment amb els sectors més afectats per qualsevol mesura d’aquest àmbit, i que ha esdevingut un autèntic maldecap per moltes persones.

L’anella verda és un projecte que s’ha dut a terme en el moment més sensible per al teixit econòmic santcugatenc, tant pels treballadors i treballadores com els petits comerços. S’ha implementat aquesta mesura sense oferir alternatives de mobilitat sostenible per a tota la ciutadania (per exemple, doblar o triplicar l’oferta de bus, aparcaments dissuasius acompanyats d’autobusos llançadora fins al centre, etc…), sense consultar-ho a fons amb tots els actors afectats per la mesura (un altre cop, la triunilateralitat del tripartit) i, en definitiva, sense respectar un dels principis fonamentals de l’ecologisme: la Justícia climàtica.

Qualsevol política ambiental sempre s’ha de pensar en com afectarà a tota la ciutadania, no pot perjudicar greument als comerços, treballadors i treballadores ni acabar generant malestar veïnal a causa dels embussos que s’estan produint als Quatre Cantons i diversos carrers del centre.

Ara més que mai, necessitem Justícia Climàtica, perquè només junts podem plantar cara a l’emergència climàtica. Hem de treballar conjuntament institucions a tots nivells, sectors afectats, govern i oposició, ciutadans i ciutadanes que vulguin implicar-s’hi, moviments ecologistes i experts en la mobilitat que estudiïn a fons cadascuna de les passes, perquè res esdevingui contraproduent i realment aconseguim avançar. Justament aquest és un dels dubtes que se’ns plantegen, realment la qualitat de l’aire ara mateix està millorant als Quatre Cantons? Ara mateix hi ha molts cotxes aturats i que passen molt més lentament pel centre cada dia, un fet que ens preocupa molt perquè justament el que necessitem tots i totes és un aire molt més net, amb una mobilitat descarbonitzada, i dubtem si s’està aconseguint aquesta fita o l’Anella Verda està sent contraproduent per la qualitat de l’aire al Centre.

En aquest sentit, hem demanat al govern tripartit de l’Ajuntament de Sant Cugat l’estudi tècnic que avala el projecte i que tècnicament hauria de justificar el motiu el qual s’ha dut a terme d’aquesta manera, en aquest moment i per què no s’ha ofert alternatives de transport públic i altres mitjans sostenibles (més enllà de la bicicleta) per a les ciutadanes i ciutadans especialment afectats. Dimarts passat ens vam reunir amb l’Ajuntament per tractar l’Anella Verda, a hores d’ara encara no se’ns ha facilitat la informació que hem sol·licitat.

Volem traslladar als comerços, treballadors i treballadores, comerciants, famílies del centre i tothom qui s’hagi vist afectat negativament per aquesta mesura el nostre suport i escalf, el més ferm compromís en ajudar-los en tot el que estigui al nostre abast i la nostra total disposició a reunir-nos amb qualsevol associació, comerç, ciutadà o ciutadana que ho desitgi, estem amb vosaltres, ajudem-nos i treballem conjuntament per revertir els efectes de la crisi social, econòmica i sanitària.

Ara més que mai necessitem la implicació de tothom per fer passes contundents, fermes, transgressores, justes climàticament, pensades èticament, treballades i amb estudis que les avalin, per plantar cara a l’emergència climàtica. Ens hi va el nostre futur i el de les pròximes generacions, fem-ho bé, fem-ho junts.

Aprofitem per reiterar, per enèsima vegada, la nostra total disposició per ajudar en tot el que faci falta al govern de l’Ajuntament de Sant Cugat, especialment en l’àmbit de la mobilitat i l’adaptació de la nostra ciutat envers el canvi climàtic.

Àngel Segura Campmany
Responsable d’Activisme de la JNC de Sant Cugat