Junts per Sant Cugat proposa multiplicar el reforç social i econòmic davant una nova proposta insuficient del govern tripartit

Un cop més constatem a través de la proposta de pressupost del govern tripartit de Sant Cugat alguns dels principals dèficits d’aquest govern. La proposta arriba tardíssim, no està basada en cap reflexió estratègica, no té rumb econòmic ni respon a les necessitats ni a les potencialitats del municipi i està mal formulada. És una proposta que no reflecteix canvis substancials més enllà de l’increment del cost de l’esfera política o l’increment de la plantilla. De transparència cap, per cert, algú pot dir què puja i què baixa?

És incomprensible que després de reivindicar cada any increments del deute la CUP defensi un pressupost que el redueix, precisament quan el que toca és que l’administració que ha fet els deures, com és el cas, tiri del carro i faci front a la situació duríssima que molts afrontem.

Però el pitjor és que la proposta del govern de Sant Cugat passa un cop més per sobre de la conjuntura, com si no hagués passat res. Afrontem una crisi social i econòmica de primera amb un govern municipal que no llegeix correctament la realitat, sense direcció econòmica ni pla d’actuació. Un pas enrere que amenaça molt del que s’ha construït entre tants i durant tants anys.

En fi, tres mesos després de l’inici de la crisi per fi el govern ha considerat que havia de dialogar amb l’oposició i fer possible que almenys podem aportar el nostre coneixement i la nostra experiència a la millora de les condicions de vida de la gent, que per això ens paguen. Ho agraïm.

Des de Junts per Sant Cugat hem presentat una altra àmplia bateria de propostes que pretenen incorporar al pressupost la concreció pressupostària de les més de 160 mesures que hem anat formulant des de l’inici de la pandèmia. Ho fem amb tota la consistència tècnica i econòmica, quan proposem despesa o inversió diem també d’on han de sortir els recursos. El que proposem es pot fer i és imprescindible, és equilibrat i compleix la llei.

Creiem que cal reforçar el paquet social (600.000  €), que hem de defensar el comerç i el conjunt de l’economia urbana eliminant taxes definitivament (565.000  €), que el teixit social, les entitats culturals, socials, esportives, educatives… necessita un impuls molt més decidit per preservar-lo i enfortir-lo i garantir la cohesió del municipi (3.000.000  €), que la ciutat ha d’afrontar algunes inversions ambientals que estaven previstes (250.000  €) i que, en els temps que corren, cal salvar el teixit econòmic i els llocs de treball per fer possible una recuperació ràpida i plena i evitar una crisi social de primera magnitud (2.500.000 €).

I insistim: amb els recursos públics no n’hi ha prou, aquesta crisi és massa grossa i l’Estat, per variar, no respon i manté i reforça l’ofec estructural a la nostra economia i el nostre sistema social. Cal un gran acord, el Pacte de Sant Cugat, per pactar un repartiment sostenible dels costos de la crisi en què els que més poden hi posin també de la seva part, i també en el seu propi interès, perquè d’aquí només ens en sortirem si ho fem tothom.

De vegades tinc la sensació que si trobéssim la cura per al càncer, una font energètica infinita o la solució a la pau mundial el tripartit que ens governa no l’entomaria perquè la proposa Junts per Sant Cugat. No dic que tinguem res d’això, però sí que vull cridar l’atenció sobre allò que és obvi: des de l’oposició també poden arribar bones (molt bones!) propostes i la ciutat les mereix, vinguin d’on vinguin. A veure si per una vegada s’obren a implementar allò que realment millora la vida de la gent, nosaltres ho fèiem.

Carles Brugarolas
Regidor de Junts per Sant Cugat

Annex de propostes