“PÓNSELO, PÓNTELO”

L’any 1990, ara fa trenta anys, aquest eslògan de la campanya publicitària promoguda pel Ministerio de Sanidad va trencar tots els esquemes d’una societat retrògrada, molt poc acostumada a parlar de sexe.
L’objectiu era informar i prevenir als joves dels embarassos no desitjats i de les malalties de transmissió sexual a través de la utilització de l’anomenada gomita.
Els tabús van caure quan, si recordeu l’anunci, uns adolescents en un gimnàs s’inculpaven de ser els propietaris d’un preservatiu que el mestre havia trobat al lavabo de l’institut.
El primer alumne s’aixecava i darrere d’ell, un degoteig de companys ho anaven fent. Nois i noies indiferentment. El famós pónselo ens ensenyava que les dones també tenien drets sexuals.

El seu llenguatge proper va marcar a una generació que s’havia d’enfrontar a la SIDA sense vacuna i sense cap programa de divulgació sexual. L’única protecció que tenia la humanitat i que evitava el contagi al VIH, era el famós condó, que com a curiositat esmentar que la paraula és un homenatge al metge anglès Lord Condom que al segle XVII el va inventar amb finalitat anticonceptiva.

Avui la humanitat s’enfronta a la SIDA amb tractaments retrovirals fruits d’anys d’estudi, i ara és tornem a trobar de nou davant del repte d’un nou virus, la COVID-19 que apareix sense que tinguem encara cap tractament efectiu i havent de desenvolupar la vacuna a contrarellotge.

Com a prevenció tenim el distanciament físic de dos metres, la rentada de mans i l’ús de les mascaretes.
Per això, celebro que finalment al BOE del 20 de maig s’hagi fet obligatori la mascareta en espais tancats per adults i que els hi posem als infants majors de 6 anys.

Trobo a faltar un lema tipus PÓNSELA, PÓNTELA que el govern hauria de posar en marxa amb una campanya de divulgació tan potent com l’explicada i amb un missatge directa a la població.
Com també s’hauria d’abastir als ciutadans de mascaretes mentre ens acostumem a aquesta nova realitat.

Esther Alòs
Química