SANT CUGAT PLANTA CARA!

Reproduïm a continuació el comunicat de premsa del grup municipal de Junts per Sant Cugat posterior a la roda de premsa protagonitzada per la regidora Portaveu Carmela Fortuny i el regidor Carles Brugarolas que hem realitzat aquest dilluns 27 d’abril:

 

– Recuperem i enfortim Sant Cugat. Plantem cara a la crisi sanitària, social i economia amb una estratègia ambiciosa i un gran acord de ciutat.

– Celebrem el canvi de rumb de l’alcaldessa en el sistema de governança acceptant la participació de la resta de grups polítics i representants de la societat civil  en la crisi de la Covid-19 i demanem que s’implanti de forma immediata i aixequin la quarantena de la democràcia local.

– 30 milions d’euros per afrontar la triple crisi sense generar endeutament ni pujar impostos. Junts per Sant Cugat reclama que l’Ajuntament exigeixi al gobierno espanyol flexibilitzar la norma que impedeix utilitzar la tresoreria de què disposem (52M € a 31/12/19) i dels quals proposa destinar fins a 30M € a evitar la destrucció del sistema i pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica.

 Estem en una emergència, la Covid-19 ha paralitzat la ciutat, el país i mig món, encara estem en una situació molt delicada de la pandèmia, no ens podem relaxar, és moment d’actuar.

En el grup municipal de Junts per Sant Cugat NO trobaran una actitud d’OPOSICIÓ sinó una actitud de COL·LABORACIO.

Serem tossuts en mantenir aquesta actitud de col.laboració  i alhora serem tossuts en exigir una millor governança que no posi en crisi els principis i les regles de joc de la democràcia representativa.

 

LA PROPOSTA DE JUNTS PER Sant Cugat

Tenim un repte majúscul, per tant és hora de definir una estratègia ambiciosa, que vagi més enllà de parar cops, que sigui contundent per evitar la destrucció de llocs de treball i evitar una crisi social de grans dimensions.

Hem d’actuar amb la mateixa contundència i esforç com ho hem fet a Catalunya per pal·liar la crisi sanitària.

 

Volem que  l’alcaldessa lideri un pla per plantar cara a la triple crisi:

  1. RECUPERAR a curt termini, un pla de xoc en tota regla, amb una governança compartida entre tots els grups polítics i el talent de Sant Cugat en tots els sectors. Hem presentat més de 160 propostes. Proposem actuar amb molta agilitat

 

  • En l’àmbit social reforçant la xarxa d’atenció i garantint l’accés a l’educació, la cultura i l’esport.

 

  • En l’àmbit econòmic, evitar la destrucció de l’economia, anant més enllà d’obrir línies de subvenció amb diners públics que arribaran on arribaran i ho faran tard… Sant Cugat pot ser més ambiciosa, cal un gran acord de ciutat liderat per l’ajuntament que ajudi a no destruir el teixit productiu.

 

  1. ENFORTIR la ciutat, a mitjà termini davant de la triple crisi ocasionada pel Coronavirus.

Pensem que cal iniciar el disseny d’un pla a mig termini que tingui en compte la fragilitat actual. Cal pensar disruptivament, canviar el marc mental, repensar prioritats, enfocar els nous pressupostos, estudiar noves accions, etc. En els àmbits social, econòmic i ambiental.

 

Això no es pot fer només amb els recursos públics, l’ajuntament ha de ser capaç de  liderar una mobilització de tot tipus de recursos.

7,5 milions no és una xifra que considerem suficient, L’ajuntament té 52 milions d’euros de tresoreria per l’estalvi imposat per la normativa d’estabilitat pressupostària de l’època Montoro. D’aquests, 30 milions dels quals es podrien utilitzar per a la crisi sense generar la necessitat de nou endeutament ni d’apujar impostos., PER TANT CAL EXIGIR  A L’ESTAT ESPANYOL QUE PERMETI QUE ELS AJUNTAMENTS PUGUIN TEMPORALMENT GASTAR MÉS DEL QUE INGRESSARAN (FER DÈFICIT).

 

GOVERNANÇA davant la triple crisi

Junts per Sant Cugat s’ha ofert a l’equip de govern format des del primer dia.
Demanàvem la creació d’un comitè de crisi,
Demanàvem també informació puntual, real i fiable.
L’equip de govern ha posat la democràcia en quarantena.

Finalment l’alcaldessa ha reaccionat i obre una porta al debat amb la creació de  tres comissions informatives especials, que hauran d’esperar al ple de maig i la constitució del consell de ciutat.  Benvinguda sigui la reacció, però demanem que aquestes tres comissions especials es convoquin amb urgència o aquesta mateixa setmana

Junts per Sant Cugat creiem que cal un suport mutu i no deixarem cap oportunitat per a poder incidir, hem de fer tots i totes un esforç per a l’entesa.

No es pot combatre cap crisi, ni la sanitària, ni l’econòmica ni social de forma UNILATERAL.

 

Sant Cugat, 27 d’abril de 2020