Carmela Fortuny proposa un pla per RECUPERAR i ENFORTIR la ciutat, davant de la triple crisi ocasionada pel Coronavirus.

 

Intervenció de Carmela Fortuny, regidora portaveu de Junts per Sant Cugat, al ple extraordinari telemàtic d’aquest dilluns 20 d’abril de l’Ajunament de Sant Cugat:

Bon dia a tothom

En primer lloc vull expressar en nom del meu grup el nostre condol a tots els veïns i veïnes que han perdut algun familiar, amic, company de feina i desitjar una ràpida recuperació a les persones contagiades que lluiten en aquests moments per superar la malaltia. Un record especial pel Joan Fibla i tots els treballadors i treballadores que heu perdut algun familiar.

En segon lloc vull agrair a l’ajuntament, a les entitats, a les empreses, al voluntariat, i molt especialment al personal d’aquesta casa,  el seu sentit de servei  i als que treballeu en tots els serveis essencials de la ciutat i especialment els sanitaris ….. fer constar talent santcugatenc i ànima solidària

També vull celebrar que finalment, després de 5 setmanes d’aturada es pugui restablir una certa normalitat institucional i es convoqui el Ple com ja s’ha fet en d’altres ciutats.

Estem en una emergència, el Covid-19 ha paralitzat la ciutat, el país i mig món.

La gent està patint, per la malaltia, per la família, per la feina, pel negoci, pel demà

Aquest maleit virus ha posat en qüestió la nostra societat, haurem de repensar-ho tot. Però ara és moment d’actuar, TOCA REACCIONAR, és el moment de salvar vides, salvar llocs de treball i salvar persones.

El primer missatge que vull deixar clar és sobre la nostra actitud com a grup

Davant una emergència com aquesta, de tal magnitud, en el grup de Junts per Sant Cugat NO trobaran una actitud d’OPOSICIÓ sinó una actitud de COLABORACIO. Els hi hem dit des del primer dia, per tots els canals, els hi hem dit des del primer moment.

El segon missatge va en relació a la governança

Serem tossuts en mantenir aquesta actitud de col.laboració  i alhora serem tossuts en exigir una millor governança que no posi en crisi els principis i les regles de joc de la democràcia representativa.

Nosaltres no som el virus, nosaltres no som l’enemic. Han de canviar el seu marc mental si volen sumar i construir. Les lògiques han canviat i no es pot combatre cap crisi, ni la sanitària, ni l’econòmica ni social de forma UNILATERAL. El seu company Ernest Margall ho explica molt bé en una carta que va adreçar a la Sra. Colau i que la podríem subscriure fil per randa.

-Oferim un suport sincer i generós. La nostra prioritat és rescatar als veïns i veïnes, a les famílies, a la gent gran, però també  al comerç, a les empreses, al teixit social, cultural i esportiu. Volem que Sant Cugat torni a bategar i ho faci amb més força.

Volen sumar, si! ens hi trobaran, però sumar vol dir generar espais de participació, de debat i confiança, espais de treball conjunt. Les mesures que vostès proposen són les seves propostes, no tenen el consens necessari.

LA NOSTRA PROPOSTA

Junts per Sant Cugat pensem que el govern de la ciutat han fet molta feina per pal·liar la crisi sanitària, ara no ho qüestionem, tindrem temps de reflexionar conjuntament que s’ha fet be i que es podria fer millor.

Ara, però tenim un repte igual de majúscul, Sant Cugat ha de tornar a bategar i ho ha de fer ràpidament i amb molta força. Per tant és hora de definir una estratègia més ambiciosa , que vagi més enllà de parar cops, que sigui contundent per evitar la destrucció de llocs de treball i evitar una crisi social de grans dimensions.

Com a societat, com administració, com a ciutat, hem d’actuar contra la crisi econòmica i social amb la mateixa contundència i esforç com ho hem fet a Catalunya per pal·liar la crisi sanitària, buscant la complicitat de tothom, les persones, les entitats, les empreses ( s’han posat a fabricar  respiradors, cosir mascaretes, mobilitzant recursos, activant voluntariat.)

Ara TOCA ACTUAR, TOCA REACCIONAR en el mateix sentit, amb la mateixa força  per evitar una crisi econòmica i social. Mobilitzar el talent, mobilitzar els recursos públics i privats per a que ningú caigui al buit. No ens podem permetre que el COVID-19 destrueixi l’economia i faci augmentar la vulnerabilitat.

Proposem el pla #Sant CugatPlantaCara 

Una estratègia disruptiva, innovadora i amb dos horitzons:

  1. 1. RECUPEREM LA CIUTAT
  2. 2. ENFORTIM LA CIUTAT

 

1-RECUPEREM LA CIUTAT:

Hem presentat més de 150 propostes per a que Sant Cugat recuperi el pols i no deixi de bategar, algunes de les quals han estat incorporades per part del govern de la ciutat i ho celebrem, però aquesta ciutat pot ser més ambiciosa, ara toca construir, si, però sobretot evitar destruir.

Proposem actuar amb molta agilitat i en dos nivells principalment, el social i l’econòmic.

  1. A nivell social, reforçant la xarxa d’atenció, l’accés a l’educació, la pràctica esportiva i la cultura com una eina de transformació. Posant les persones en el centre, mobilitzant i prioritzant la despesa pública en aquest sentit,  liderant la coordinació de tot tipus de recursos comunitaris per a que ningú caigui al buit o quedi enrere.

 

  1. A nivell econòmic, evitar la destrucció de l’economia, la destrucció, en definitiva, de llocs de treball, autònoms, pimes.  Com?  anant més enllà d’obrir línies de subvenció amb diners públics que arribaran on arribaran i ho faran tard… Sant Cugat pot ser més ambiciosa, cal un gran acord de ciutat liderat per l’ajuntament que ajudi a no destruir el teixit productiu. Volem les persianes amunt, no perdre llocs de treball i evitar ampliar les bosses de vulnerabilitat.

Això no és pot fer només amb els recursos públics, l’ajuntament ha de ser capaç de  liderar una mobilització de tot tipus de recursos. Ha de fer aflorar i comptar amb el talent de la ciutat, de la ciutadania, de les entitats, de les empreses, dels propietaris, dels llogaters i llogateres, de les grans companyies, del conjunt de regidors i regidores i per descomptat del món financer el qual,  la ciutadania i la societat en general, ha contribuït a  restablir el seu equilibri i la seva estabilitat.

Està be replantejar el pressupost local i enfocar-lo cap a altres prioritats, però no és suficient, no evitarà la destrucció de llocs de treball, no evitarà que la crisi sanitària esdevingui econòmica.

Està bé que els recursos municipals en bona part es dediquin a enfortir la xarxa d’atenció però, alhora, cal activar altres recursos, posar en marxa accions, implicar tots els sectors, propietats, empreses, professionals, grans companyies per a que la recuperació de l’encomia sigui una realitat, i no causi més vulnerabilitat.

Es imprescindible, també que això vagi ràpid, sigui àgil, per això cal canviar coses, cal fer un replantejament en relació al funcionament de l’ajuntament. Proposem la redacció d’una instrucció que d’acord amb la intervenció i la secretaria amplii els marges de maniobra i permeti atuar d’urgència i amb molta agilitat. l’emergència ens ho demana.

I també és evident que hem de ser exigents amb la resta d’administracions, el món municipal necessita ser més fort per actuar.

Hem d’exigir al gobiero de Espanya

  1. Que derogui les Lleis que ara encotillen els governs locals. En èpoques de bonança cal estalviar, en èpoques de crisi cal gastar i si és necessari, poder fer dèficit. Sant Cugat te 52 milions al banc que no pot gastar. Amb aquests diners podríem fer front a la crisi amb més solvència. Hem de poder activar l’economia també amb inversió pública, en la construcció d’habitatge, equipaments per a la gent gran, i equipaments esportius i culturals, etc
  2. Que abandoni les pràctiques centralitzadores, que s’oblidi d’imposar i comenci a cooperar.
  3. Que exigeixi a les entitats financeres la seva contribució. No s’entendria que els beneficis del 20 i 21 no es destinessin a la recuperació social i econòmica.
  4. Que aprovi d’una vegada una renda garantida i la faci arribar a les butxaques de la gent immediatament

Hem d’exigir a la Generalitat de Catalunya

Creiem que cal demanar a la generalitat que promogui un pla de xoc de país comptant amb el municipalisme com a soci preferent.

 

  1. ENFORTIM LA CIUTAT

Un simple virus ens ha capgirat la vida, la ciutat, el país i mig món, ha posat de manifest la fragilitat de la nostra societat.  Hem d’enfortir-nos com a ciutat. Hem de preparar la ciutat per altres embats.

Pensem que cal iniciar el disseny d’un pla a mig termini que tingui en compte la fragilitat actual i s’ha de fer comptant amb el talent i  amb la col·laboració de tots els sectors. Sabem que els projectes compartits són més forts per que tothom se’ls fa seus. Cal pensar disruptivament, canviar el marc mental, repensar prioritats, enfocar els nous pressupostos, estudiar noves accions, etc. Accions en tres vectors : el social, l’econòmic però també, i amb molta força, l’ambiental.

Per aconseguir un pla fort i consistent que ens faci més resil.lients, hem de comptar amb tot el teixit social, econòmic i ambiental.

Sant Cugat te les condicions per poder-se’n sortir, sempre que tinguem la capacitat i l’encert d’aprofitar la intel·ligència col·lectiva.

Recuperem la ciutat i enfortim-la!

Carmela Fortuny