Can Cabassa: No tot s’hi val

Fa 4 anys vàrem aprendre una lliçó a Can Cabassa. A la zona verge a tocar Can Cabassa i Mas Gener es va presentar una planificació de futurs habitatges que va aixecar una gran polseguera entre el veïnat. No era la queixa d’un veí afectat, sinó un malestar general que ens va obligar a desistir de la proposta.

A Les Planes un altre projecte estava creixent d’una manera diferent. Es tractava de cobrir l’espai Pere Grau, el centre social del barri. Ho vam fer el revés. Vàrem fer créixer el projecte a partir de què volia el barri. Els tècnics havien canviat de feina: No havien de defensar el seu projecte sinó interpretar el que la gent esperava del projecte. El barri va saber que el resultat era seu.

Ho havíem de provar també a Can Cabassa. El veïnat de Mira-sol va acceptar participar de manera constructiva en un diàleg de les seves opinions i aspiracions en un projecte d’urbanització a partir de zero.

El cos tècnic de l’ajuntament anava i venia de la taula de diàleg interpretant les idees  que en sortien.  Fins que després de 4 anys vàrem a arribar a un consens que va permetre iniciar una modificació del Pla General Metropolità que incorporava l’acord amb el barri. Aquesta  ha estat la manera segura de superar aquell malestar original.

I van arribar les eleccions municipals. Malgrat guanyar-les, no vàrem poder formar equip de govern. Assistim preocupats com el nou equip de govern malfia de la solució a què s’ha arribat a Can Cabassa, com si fos la solució de l’equip de govern anterior i no la del barri!

No tot s’hi val a Can Cabassa. No s’hi valia l’excés d’edificació d’aquell projecte inicial i tampoc s’hi val fer ara com si el projecte consensuat pel barri no existís o fos sospitós.

 

Joan Puigdomènech és regidor de Junts per Sant Cugat