La setmana de la gent gran també ens planteja reptes

Els estudis diuen que Catalunya té una població molt longeva, hi ha 1.382.000 de persones d’entre 60 i 79 anys. Això suposa el 24,4% de la població de Catalunya (14% a Sant Cugat). Es calcula que l’any 2030 a Espanya hi viuran 2 milions de dones grans soles (ara n’hi ha 800.000) i que l’any 2050 els fills i les filles del baby boom seran homes i dones de 75 a 95 anys.

Hem arribat a viure molt, cert, però aquesta vida no només ha de ser llarga, també ha de ser digna, i això crec que hem de dissenyar entre tots i totes polítiques encaminades a assolir els següents reptes:

  • No patir soledat (diuen que produeix el mateix mal que fumar 15 cigarretes diàries).
  • Garantir les pensions (les polítiques contra l’atur són fonamentals).
  • Disposar de serveis d’atenció i cura de qualitat (tecnologia sí, però professionals també).
  • Tenir accés a la informació (l’administració electrònica no pot ser excloent).
  • Poder envellir de forma saludable.

Estic convençuda que des de les ciutats podem fer molta feina si ens ho proposem. Les ciutats han de ser cuidadores amb majúscules i generoses amb la seva gent més gran, des de la proximitat, treballant braç a braç amb el col·lectiu de gent gran.

Sant Cugat, tenim sort, les entitats de gent gran demostren una vitalitat envejable, ho hem vist aquests dies de la Setmana de la Gent gran, amb l’organització d’un munt d’actes: des d’unes olimpíades fins a un debat relacionat amb el bon tracte, passant per un concert coral, una obra de teatre, una visita al Monestir, i finalment, una caminada cap al Pi d’en Xandri. Un gran programa, enhorabona! Demà també s’inaugura el Curs de les Aules Universitàries de la Gent Gran, una altra demostració de la vitalitat d’aquest col·lectiu a Sant Cugat.

Tenim uns reptes, tenim una oportunitat, ens hi posem?

CARMELA FORTUNY és regidora portaveu de Junts per Sant Cugat